Как да намалим сметките за отопление през зимата?


Как да намалим сметките за отопление през зимата?
Снимка: iStock

16954

С бързо проветряване на стаята и фолио зад радиатора на парното можем да намалим сметките си за отопление през зимата. Това посъветва в ефира на БНТ Богомил Николов от "Активни потребители". Съвети как да намалим разходите си за отопление през зимата

По думите му през студените месеци проветряването на помещенията чрез леко открехване на прозореца води до големи загуби на топлина, оттам на енергия и покачване на сметките. Той препоръчва, проветряването да става на широко отворен прозорец и за кратко време – до 2 минути.

Освен това инж. Йовко Раканов, преподавател в ХТМУ препоръчва по време на това проветряване да спираме отоплителните уреди. Той съветва още, когато ни няма вкъщи, да настройваме климатиците или радиаторите на централното отопление на по-ниска температура. Така ще намалим загубите на топлинна енергия. "Съвременните климатици например, позволяват програмиране и дистанционно управление на режима на работа. Това ни позволява да започнат да отопляват по-силно дома ни около 20 мин. преди прибирането ни, което е достатъчно да се постигне необходимата температура за комфорта ни", обяснява той. Ще плащаме ли 3 пъти по-високи сметки за парно тази зима?

Инженерът припомня, че сега в много от жилищата вентилите на радиаторите на централното парно са оставени на максимална степен, за да може при пускането на отоплението инсталацията да се обезвъздуши. Той подчертава, че след като тръгне отоплението те трябва да останат така само няколко часа, след което да се намалят на желаната температура. Според него подходящото ѝ ниво е 20-21 °C, като за да пестим може да се обличаме по-топло у дома.

Богомил Николов съветва още по-малко да ползваме електрическите сушилни, като ги определи като енергиен вампир в дома. Според него може да сушим прането си и вкъщи, като по този начин ще подпомагаме и овлажняването на въздуха, изсушен от работата на отоплителните уреди.

Други специалисти обаче са на мнение, че това трябва да става в помещение, където не спим и не стоим постоянно. Инж. Раканов пък смята, че за икономия на ток от пералнята можем да използваме перилни препарати, позволяващи да се пере на по-ниска температури на водата. "Този уред консумира най-много електроенергия за загряването на водата", посочва той. Как да намалим сметката за ток и кои уреди консумират най-много?

Ръководителят на "Активни потребители" съветва да намалим температурата на електрическия бойлер и да го пускаме основно през нощта, когато тарифата е по-евтина. Според Николов все повече хора си позволяват електроуреди с висока енергийна ефективност, които ще консумират по-малко ток. Той споделя и друг трик за икономия на енергия – зад радиатора на централното парно да залепим фолио, което да отразява топлината към помещението и така тя да не се губи за загряване и на външната стената зад отоплителния уред.

Справка в сметките за парно сочи, че по-голяма част от начислената ни енергия е за консумираната от домакинството топла вода. Затова е важно да намалим именно тази консумация. Друго, което можем да направим е да поискаме от фирмата доставчик да намали температурата на подаваната битова гореща вода от абонатната станция. Така спадат и топлинните загуби от пасивното движение на топлата вода по двойния щранг, необходим за да може, когато пуснем чешмата или душа да не чакаме дълго, докато тръгне топлата вода, което се случва, когато няма или е развалена циркулационната помпа в абонатната станция на кооперацията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Сметката за ток е по-висока от минималната заплата в България

"Топлофикация София“ се договори с "Булгаргаз" и осигури нужните количества газ за софиянци

Омбудсманът сезира НАП - с 9% или 20% ДДС са обложени сметките за парно и газ

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички