Как да разберете дали паролата ви е била хакната

Как да разберете дали паролата ви е била хакната
Източник: iStock/Guliver

Никой не е застрахован от кражба на данни в интернет. Има обаче начини, по които можете да разберете дали паролата ви е била разбита от хакери. Какви са те ни разкриват от Android Pit.

1. Проверете дали сте активирали всички настройки за защита

Услугата, която използвате, може да е била хакната и крадецът да има достъп до базата ѝ данни. Мениджърите на услуги може да се свържат с вас, за да обяснят ситуацията, а ако сте в социалните мрежи, ще разберете доста бързо.

Ето колко време от живота си ще загубите във Facebook

Замисляли ли сте се някога колко много време от живота си прекарваме в социалните мрежи? Проучване на маркетинг аге...

Но може да хакнат само вашия профил. Ето защо трябва да сте убедени, че сте активирали всички настройки за защита. Например някои услуги използват система за потвърждаване в две стъпки. Шансовете да бъдат хакнати профилите ви с тази функция са сведени до минимум и дори това да се случи, ще бъдете уведомени. Google, Facebook и Dropbox например ще ви изпратят съобщение, за да ви уведомят, че някой се опитва да влезе в профила ви от ново устройство.

2. Проверете колко сигурна е вашата парола

Най-евтиният iPhone стана още по-евтин

Техманиаците по цял свят с нетърпение премиерата на новите iPhone 8 и iPhone 8 Plus, както и на юбилейния смартфон ...

Ако услугата е била хакната, качеството на паролата ви няма да има значение, но ако атаката е насочена лично към вашия профил, силната парола ще предложи много по-голяма сигурност.

Вероятно сте чували, че паролата ви трябва да е комбинация от цифри, букви и понякога специални символи. Проблемът е, че машините, които се опитват да разберат вашата парола, също са наясно с това, така че създаването на смесица от тези символи не гарантира задължително успех. Ще трябва да тествате по-голям брой комбинации, които включват числа и специални знаци и се уверете, че не е само една дума с букви в началото или в края като например, „6Password31“.

Тези два съвета могат да ви дадат представа за състоянието на сигурността на профила ви, но те не могат да ви кажат дали той е бил хакнат. Как можете да сте сигурни?

Наблюдавайте симптомите

Теоретично акаунтът ви може да е бил хакнат, без дори да осъзнавате това. На практика обаче това е малко вероятно, защото ако някой се сдобие с информацията от профила ви, той вероятно ще направи нещо с нея. Може да използва профила ви директно, например да промени паролата ви, да купува неща от профила ви, да изпраща фалшиви имейли до контактите ви, или ще го използва индиректно, за да изтрие информация, която намира в профила ви, например.

Проверете в интернет дали услугата, която използвате, не е била компрометирана

Ако пиратството се извършва в голям мащаб, можете да проверите дали акаунтът ви е бил хакнат или не. Има сайт, наречен Have I been pwned, който публикува списък на всички жертви след всяка позната атака и позволява на потребителите да проверят дали профилът им е бил хакнат. Трябва да въведете имейл адреса си и уебсайтът ще ви каже дали някой знае паролата ви или не. Можете също така да въведете паролата си, а уебсайтът ви казва дали е била компрометирана.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.