Как парите влияят на брачните взаимоотношения?


Как парите влияят на брачните взаимоотношения?
Снимка: Istock

2939

Казват, че "щастието не е в парите", но се оказва, че това не е съвсем вярно. Според учени от САЩ ключът към щастливия брак е... да имате обща банкова сметка. Ето как парите влияят на взаимоотношенията.

Когато вземате решение за връзка с друг човек, има още няколко важни въпроса, които трябва да обсъдите. Един от тях са парите. Независимо дали сме в неофициална връзка, или сключваме брак с човека, когото обичаме, трябва да постигнем съгласие по отношение на финансите.

Милионер: Това са 5-те най-лоши житейски съвета, които младите хора получават от родителите си

Съществуват няколко варианта. Има двойки, които предпочитат да имат отделни сметки и да споделят общите разходи между тях. Други имат свои лични сметки и създават допълнителна съвместна сметка, в която всеки месец внасят договорени суми. Средствата от тази банкова сметка се изразходват за битови сметки, покупки за дома и др. Третото решение е напълно общ бюджет - една сметка, в която отиват всички пари на двойката.

Изследователи от Kelley School of Business към Университета в Индиана провеждат експеримент върху 230 двойки. В момента, в който доброволците се съгласили да участват в проучването, всеки от тях имал своя индивидуална банкова сметка, предаде БГНЕС.

Oвладяването на това умение е "най-трудната част" от боравенето с лични финанси

По-късно изследователите разделят двойките на три групи. Една от тях била инструктирана да създаде обща сметка. Втората група трябвало да продължи да води индивидуалните си сметки, а третата група трябвало сама да реши дали да открие обща сметка или да остане с две сметки.

Средната възраст на участниците в проучването била 28 години, а средната продължителност на връзката към момента на включването им в експеримента е била пет години. Десет процента от двойките в проучването са имали деца. Една от всеки пет двойки се е разпаднала, преди да завърши проучването.

Според двугодишните наблюдения на учените най-добре е да имате една обща сметка. Изследването им показва, че това е ключът към щастлив брак. В такава връзка кавгите за пари са по-малко вероятни и отношенията между съпрузите са по-добри. Изследователите отбелязват също, че ако двойката има обща сметка, тя е в състояние по-добре да управлява семейния бюджет.

"Изследвахме хора с различна продължителност на връзката. Тези, които са имали общи сметки, съобщават за по-високо ниво на чувство за общност в брака си в сравнение с хората с отделни сметки или дори с тези, които частично са обединили финансите си. Мисля, че това е доста убедително доказателство за ползите от обединяването на сметките", заключи професор Джени Олсън от Kelley School of Business към Университета в Индиана.

Изследователите отбелязват, че според тях воденето на отделни сметки улеснява решението за раздяла. Според тях този тип взаимоотношения са по-скоро "бизнес", отколкото партньорски по своята същност.

Ако поне един от вас не е сигурен в подобно решение, опитайте като начало да създадете обща сметка, в която всеки месец да внасяте договорена сума, достатъчна за плащания, големи покупки и т.н. Дръжте пари в собствените си сметки за собствените си допълнителни разходи.

Ако това работи, опитайте да създадете една обща сметка. В същото време можете да създадете спестовна сметка, в която да внасяте пари, например за почивка, за бъдещето, за черни дни и т.н. Дори малки месечни суми ще се сумират с течение на времето. Най-добре е да попълните спестовната си сметка веднага щом разполагате със средства, след като сте преценили месечните си бюджетни нужди.

Още от Любопитно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички