Как ще се пътува, учи и работи във Великобритания?


Как ще се пътува, учи и работи във Великобритания?
Снимка: iStock

12119

От 1 януари 2021 г., българските граждани ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно за престой до 6 месеца. В този период българите и другите граждани на ЕС ще могат да влизат многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове, съобщават от Министерството на външните работи.

Сънародниците ни, които възнамеряват да пребивават за период, по-дълъг от 6 месеца, с цел работа, обучение или да се установят да живеят във Великобритания, ще трябва да кандидатстват за виза. Кандидатстването за виза е възможно през правителствения сайт на Великобритания.

Британските власти затегнаха правилата за чуждестранни работници, като въведоха високи изисквания и строга система за желаещите да живеят и работят на Острова. За да остане в страната след 31 декември 2021 г., всеки чужд гражданин трябва да се регистрира и да подаде молба за разрешително за постоянно пребиваване (т.нар. статут на уседналост).

За български граждани са открити следните имиграционни маршрути за работа и обучение:

– Квалифицирани работници – Skilled worker route;

– Квалифицирани работници – Здравни грижи – Skilled work – Health and Care visa;

– Високо квалифицирани работници – Световен талант – Highly skilled workers – Global talent route;

– Студенти – Student routе; Великобритания вдига драстично студентските такси за европейци

– Предприемачи в сферата на иновациите – Innovative entrepreneurs;

– Специални професии – Specialist occupations.

Притежателите на биометрични паспорти, каквито са българските паспорти, ще могат да попълват молбата за виза чрез смартфон приложение. Ако не успеят или не е възможно разчитането на паспорт, ще трябва да посетят Визов Център.

Освен дължимата такса за обработка на заявлението за виза, кандидатите за визи следва да заплатят и такса за здравеопазване, което ще им осигури достъп до здравна помощ чрез Националната здравна служба (NHS). Информация за това може да бъда намерена на този интернет адрес.

Съгласно новите правила за влизане във Великобритания, публикувани на сайта на министерството на вътрешните работи (Home Office), от 1 октомври 2021 г. за гражданите на ЕС, ЕИП и Швейцария ще се изисква паспорт за пътуване до страната. Българските граждани, получили "статут на уседналост" или "временен статут за уседналост", ще имат право да влизат на територията на Великобритания само с лична карта поне до 31 декември 2025 г. Българи източили с измама милиарди във Великобритания

Националните лични карти ще могат да се използват от тях и след датата 31 декември 2025 г., ако отговарят на стандартите за сигурност, определени от Международната организация за гражданска авиация.

Подробна информация за условията на влизане и престой във Великобритания след 1 януари 2021 г. може да прочетете на следните адреси:

https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-from-1-january-2021

https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-after-brexit

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички