Какви заплати получават Тръмп, Меркел, Путин и други световни лидери


Какви заплати получават Тръмп, Меркел, Путин и други световни лидери
Снимка: Getty images/Guliver

20966

Хората често се чувстват неудобно да питат какви са заплатите на познатите и дори близките им. При възнагражденията на президенти и премиери обаче нещата стоят по друг начин - те са известни на всички и така трябва да бъде. Ето по колко взимат световните лидери.

Доналд Тръмп, президент на САЩ. По принцип американският президент трябва да получава 400 000 долара годишно. В началото на мандата си обаче Тръмп заяви, че ще дарява заплатата си за благотворителност и ще се задоволи само с по 1 долар на година. Към момента той наистина спазва обещанието си - тези 400 000 долара отидоха за различни каузи и сфери. Но нека все пак припомним, че Тръмп разполага с 3 млрд. долара в сметките си от предишните си бизнеси, така че определено може да си позволи да работи без възнаграждение.

Петро Порошенко, президент на Украйна. Неговата заплата е 12 220 долара на година. По данни на Forbes Порошенко е шестият най-богат човек в Украйна със състояние от 1,3 млрд. долара.

Си Дзинпин, президент на Китай. Годишното му възнаграждение възлиза на 20 500 долара. То е такова от 2015 г. насам, когато бе увеличено с 62% наведнъж.

Владимир Путин, президент на Русия. Заплатата му на година е около 151 000 долара. Като цяло, за богатството на Путин се знае много малко, а и на официалните данни от руските власти не може да се вярва особено. Някои конспиративни теории обаче твърдят, че той може и да е най-богатият човек в света.

Тереза Мей, премиер на Великобритания. Възнаграждението ѝ е близо 200 000 долара на година. Британският премиер е известна с любовта си към обувките и вероятно заделя значителни суми, за да попълва колекцията си.

Еманюел Макрон, президент на Франция. Неговата годишна заплата е 211 500 долара. Преди да влезе в политиката, Макрон бе банков гуру и вероятно е получавал дори повече.

Ангела Меркел, канцлер на Германия. Годишното ѝ възнаграждение 263 000 долара. Меркел отказва да живее в предоставено от държавата жилище и продължава да обитава апартамент в обикновена сграда в центъра на Берлин.

Ли Сиен Лонг, премиер на Сингапур. Заплатата на този лидер със сигурност е най-високата - той получава по 2,2 млн. долара на година. И то след намаление от 53%, до което се стигна след народното недоволство.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички