Какво е Discord и откъде стана толкова популярен?


Какво е Discord и откъде стана толкова популярен?
Снимка: гейминг

19329

Платформата за онлайн комуникация Discord е сред най-бързо развиващите се компании в сферата си. Въпреки силната конкуренция на този пазар, Discord успя да се отличи достатъчно, че да натрупа над 250 млн. потребители. Наскоро Microsoft прояви интерес към закупуване на платформата, но в крайна сметка нейните шефове предпочетоха да не преминават в ръцете на друга компания. По-късно Discord получи инвестиция от Sony. Какво всъщност е Discord и защо е толкова популярен? 

Какво е Discord?

Най-общо казано Discord е онлайн платформа за комуникация. С нея потребителите могат да комуникират чрез съобщения, аудио и видео, както и да обменят файлове. Това, което я различава от други подобни програми като Slack, Teams и Skype, е че Discord е насочен към и се използва най-вече от геймъри, макар отскоро компанията зад софтуера да насочва все повече внимание към всякакъв вид потребители. 

Именно електронните игри са в основата на тази програма, която за първи път е пусната на пазара през 2011. Основателите на Discord са запалени геймъри, които намират за незадоволителни наличните в игрите начини за комуникация между играчите. Именно затова те решават да създадат програма, която да позволява лесно общуване измежду набиращите популярност гейминг среди.

Всъщност в Discord има и елемент на социална мрежа, тъй като за да комуникират потребителите се организират в групи наречени “сървъри”, които са чат стаи за потребители споделящи сходни интереси. Организирането по интереси е и една от основните разлики между Discord и други програми за комуникация. Геймъри от всякакви жанрове използват платформата. Наскоро PokerStars дори предложи съвети към покер играчи как да използват приложението, за да подобрят играта си. Освен да си разменят съвети и да комуникират по време на игра, геймъри от цял свят използват Discord и за да създават и “отглеждат” общности, така както това се случва в социалните мрежи.

Гейминг

Още от самото си начало Discord се радва на стремглаво развитие, като едва няколко месеца след пускането си на пазара платформата е растяла с над един милион потребители на месец. По данни на компанията, към юни миналата година  Discord се ползва от над 100 млн. потребители месечно. Разбира се това включва растящият брой юзъри от всякаква сфера, но основната потребителска маса си остават геймърите.

За тези, които наблюдават развитието на гейминг индустрията това едва ли е изненада. Електронните игри е сред най-бързоразвиващите се индустрии в света, което е резултат от технологичният напредък в няколко сфери. 

На първо място, устройствата за игра, като компютри, конзоли и дори мобилни телефони разполагат с капацитет, който би бил само бленуван в зората на развитието на тези технологии. 

Освен на потребителско ниво, технологичното развитие позволи и на студията разработващи игри да предоставят ново ниво на изживявания за геймърите. Графиките стават все по-реалистични, а и се появиха различни устройства, които да “пренесат” геймъра колкото се може по-близо до света на любимата игра. 

Няколко технологични гиганта пък пуснаха облачни гейминг услуги, които позволяват на геймъри да се наслаждават на любимите заглавия единствено чрез стабилна интернет връзка, т.е. без да е нужна инвестиция в скъпи устройства. 

Всичко това обяснява, защо и как геймингът, който винаги е бил популярно занимание, изживява невиждан досега растеж, на който могат да завидят много други сфери от развлекателната индустрия.

Стрийминг

Освен технологичният компонент на електронните игри, голяма роля в развитието на тази индустрия изигра и променящият се модел на консумиране на съдържание. Тук движението се ръководи по два канала-видът на съдържанието, както и начините за неговото разпространение. 

Благодарение на платформи като YouTube и Twitch, един от основните видове развлекателно съдържание, което завзе пазарът е личният стрийминг. С други думи, директното излъчване, което се контролира от създателя, а не от голяма медийна компания. Чрез този модел всеки интернет потребител може да стане създател на съдържание, без да е зависим от медиен конгломерат. Стриймингът стана много популярен начин сред геймърите да покажат своите умения, както и да изградят общества от фенове.

Другата страна на монетата на развлекателната индустрия е именно в променящите се интереси откъм вида на съдържание, което консумират потребителите. Все повече се търси съдържание, което да показва човешкия елемент, за сметка на идеализираните образи, с които сме свикнали от големия екран. Това може да означава влогове, които представят ежедневието на стриймърите или пък, в случая, излъчване от геймъри по време на игра, което позволява на феновете директна комуникация с любимите им играчи.

С оглед на всичко това-технологичното развитие в гейминга и интересът към стрийминга, става лесно обяснимо защо Discord се радва на такава популярност. Излежда, че екипът, който стои зад платформата, има още доста идеи за нейното развитие, след като отказа да продаде компанията на Microsoft. Преди няколко месеца главният изпълнителен директор на Discord Inc. отрече и слуховете, че компанията се готви за първично публично предлагане на борсата.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички