Какво обещават партиите по отношение на заплати и пенсии?


Какво обещават партиите по отношение на заплати и пенсии?
Снимка: Pixabay

2792

Доходите отдавна са тема на масово неспирно недоволство в България. Предстоящите предсрочни парламентарни избори отново сблъскаха обещанията на различните политически партии по въпроса.

Държавата не определя заплатата, създава единствено условия за икономиката, която формира надницата. Затова от "Нова република" предлагаме диференцирано ДДС, 9% например за учебници и книги например, както и прокуратура по румънски модел за борба с корупцията - за да има икономически растеж. Това заяви бившият председател на СДС Мартин Димитров, сега част от партията на Радан Кънев. Решението е следното – привличане на инвестиции и повече конкуренция, а у нас не се случва, защото пазарът ни е затворен около монополисти и картели, добави Димитров пред Нова телевизия.

Заплатите ще бъдат нормални, ако имаме нормална държава – т.е. ако спрат да ни ограбват картели и монополи и техните марионетки в парламента. Няма как да говорим за нормални заплати и пенсии, ако надценката на всяка бензиностанция е нечувана, обясни Веселин Марешки, лидер на партия "Воля". Няма съпричасност сред политиците, добави той, визирайки, че той самият не е политик. Обещанието на "Воля" е 600 лева минимална работна заплата.

Не само в България трудът е подценен – получаваме по-малка заплата спрямо производителността ни и икономическия ръст, отколкото е средното в Европейския съюз, уточни лидерът на АБВ Константин Проданов. Той заяви, че е напълно постижимо годишно да се повишава минималната работна заплата с 10% и минималната работна заплата да стигне 700 лева след четири години, като добави, че АБВ предлага диференцирана работна заплата – повече пари за висшисти. Ние сме страна на автомонтьори и шофьори - нямаме технологично икономическо развитие, каза Проданов, а Мартин Димитров обяви, че като махнем БСП и АБВ от управлението, може да стане. Веселин Марешки не остана по-назад - правилният въпрос е защо досега не се направи, а Мартин Димитров му припомни, че Николай Бареков е довел само нови лица и се видя какво се получи.

В предмет на спор относно заплатите се превърна и АЕЦ "Белене". Веселин Марешки се оплака, че той влиза в спор по темата, но трябвало да се случи с Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Той подкрепи "Белене", но ако има частна инвестиция – позиция, която се защитава от ГЕРБ. Мартин Димитров пък подчерта, че точно "мегаломански" проекти като "Белене" удрят по икономиката и оттам – по заплатите. А Константин Проданов посъветва Марешки да обърне повече внимание на висящите си дела.

Пенсии, социални помощи и образование

Относно пенсиите, Мартин Димитров защити тезата, че увеличение трябва да има за всички пенсии, не само за минималната, но на база икономическо представяне. Против сме вариантите със заеми да се вдигат пенсиите, подчерта той. Константин Проданов подкрепи тази теза, а Марешки заяви, че при сегашното положение картелите ще ограбят всяко повишение на пенсиите. Предлагаме не чисти пари, а коефициентът за прослужен стаж да се повишава, каза още Проданов. Трябва да бъде повишен максималният осигурен доход, за да може да има по-големи вноски за пенсии, добави той. Защо това не беше предложено, докато АБВ беше във властта – двойно може да се вдигнат пенсиите, опонира Марешки, който добави, че увеличението всъщност ще е четворно, защото като има магазини за бедни – със стоки без ДДС и акциз.

Предлагаме диференцирано ДДС за лекарства, храни и книги, припомни Мартин Димитров, според когото това е европейски подход. Много е важно да бъдат разграничени социално слабите, каза още Димитров, който даде конкретен пример какво е свършил като депутат заедно с колегата си Петър Славов – да бъде свалено ДДС в случаите за даряване на храни. Според него това в дългосрочен план може да има огромен ефект, защото вече няма да е по-евтино храна с приближаващ краен срок на годност да се унищожава, вместо да се дарява.

Предложението на Веселин Марешки е социални помощи срещу образование. Константин Проданов предложи подобно нещо – социални помощи да има срещу функционална грамотност. Той поиска безплатни детски градини за всички и след като му беше припомнено от Мартин Димитров, че сега няма градини заради проекти като "Белене", отговорът беше – вие защо не спряхте тогава санирането (бел. ред. – програма на ГЕРБ, не на "Нова република"). Проданов настоя и за промяна на системата за делегираните бюджети. Като краткосрочна мярка Марешки пък обеща по 100 лева за всеки първокласник и по 100 лева за всеки следващ клас, ако имаш успех поне 4,50 и нямаш отсъствия. Желанието ми е тази сума да се увеличава – на 300, на 500 лева, добави варненският бизнесмен.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички