Какво се случва в американския банков сектор след бурята от миналата седмица?


Какво се случва в американския банков сектор след бурята от миналата седмица?
Снимка: Getty Images/Guliver

3246

Банковата система на САЩ се стабилизира след решителни действия от страна на регулаторите, но могат да са оправдани по-нататъшни стъпки за защита на вложителите в банките, ако по-малките институции страдат от теглене на депозити, което да заплаши от още по-голям зараза в сектора. Това планира да каже по-късно днес министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън по време на конференция на Американската асоциация на банкерите, съобщава Ройтерс.

В извадки от подготвеното изказване на банкерската конференция, Йелън също така посочва, че стъпките на правителството, предприети през последните дни за защита на незастрахованите депозити в двете фалирали банки (Silicon Valley Bank и Signature Bank) и създаване на нови механизми за ликвидност на Федералния резерв, са показали "решителен ангажимент да се предприемат необходимите стъпки, за да се гарантира, че спестяванията на вложителите и банковата система остават в безопасност".

Американски банки поискаха правителството да гарантира всички депозити

Йелън, говорейки повече от седмица след като Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) затвори фалиралите SVB и Signature Bank, съшо така се очаква да каже, че "решителните и силни" действия са засилили общественото доверие в банковата система на САЩ и в защита на американската икономика.

"Стъпките, които предприехме, не бяха фокусирани върху подпомагане на конкретни банки или класове банки. Нашата намеса беше необходима, за да защитим по-широката банкова система на САЩ", посочва Йелън в очакваното по-късно днес изказване, откъси от които бяха публикувани от Министерството на финансите. "Подобни действия биха могли да бъдат оправдани, ако по-малки институции страдат от теглене на депозити, което крие риск от зараза", посочва финансовият министър.

Тя също така посочва, че вярва, че действията на FDIC, Федералния резерв и Министерството на финансите са намалили риска от по-нататъшни банкови фалити, които пък биха довели до загуби във финансирания от банките Фонд за гарантиране на депозитите.

Предоставените от финансовото министерство извадки от предстоящото изказване на Джанет Йелън не предоставят подробности за това какви допълнителни действия могат да са оправдани.

Йелън каза, че новият механизъм за банково срочно финансиране на Фед и заемите с отстъпка работят, за да осигурят ликвидност на банковата система и общите изходящи потоци на депозити от регионалните банки са се стабилизирали.

 Ходът през миналата седмица на големите банки в САЩ да депозират 30 милиарда долара в затруднената First Republic Bank "представлява вот на доверие в нашата банкова система', добавя тя.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички