Калифорния наложи таван на цените на наемите


Калифорния наложи таван на цените на наемите
Снимка: Getty Images/Guliver

5525

Парламентът на американския щат Калифорния одобри мерки за борба с неконтролируемо растящите наеми. Въвежда се таван на годишното увеличение на наемите, което е първата подобна мярка в американски щат. На собствениците на имоти няма да се позволява да увеличават с повече от 5% годишно наема, след като се вземе предвид инфлацията, съобщават американски медии, цитирани от БГНЕС.

За начало на действието на мярката се счита месец март 2019 г. Тя предоставя известна жилищна сигурност в американския щат с най-скъпите жилища и увеличаващо се бездомно население.

Новият губернатор на щата Гавин Нюсъм определи осигуряването на достъпни жилища като един от основните приоритети на своето управление. Нюсъм беше в основата на преговорите между заинтересованите страни, за да се стигне до въвеждането на таван на наемите. Промяната засяга около 8 млн. наематели и беше приета без възражения от работодатели и наемодатели.

"Жилищната криза достига до всички краища на Америка, където виждате високи цени на жилищата, високи наеми, изгонвания и бездомност, с които всички се борим да се справим. Защитата на наемателите е критичен и очевиден компонент на всяка стратегия за справяне с това", каза депутатът Девид Чиу, демократ от Сан Франциско, който е автор на законопроекта.

Делът на имотите в САЩ, отдадени под наем, е най-големият за последния половин век, но само в 4 щата – Калифорния, Мериленд, Ню Джърси и Ню Йорк (както и Окръг Колумбия) – има области с някакъв вид контрол на наемите.

През февруари депутатите в Орегон станаха първите, които въведоха щатски контрол върху наема, ограничавайки увеличението до 7% годишно, включвайки инфлацията.

Наскоро бяха въведени мерки за контрол върху наемите в Масачузетс и Флорида, за да се регулират наемните цени в градове с жилищна криза - като Бостън, Маями и Орландо.

Около 1/4 от наемателите в САЩ дават повече от половината от доходите си за наем, по данни на изследователи от Харвард.

В Калифорния положението е особено тежко - това е щатът с най-висок процент бедни, след като се приспаднат разходите за жилище. За да се справи с все по-големия брой бездомни, щатът подготвя многомилиардни програми за изграждане на приюти и субсидирани жилища за оставащите на улицата.

Въпреки това бездомните в Лос Анджелис и Сан Франциско са се увеличили с почти 1/5 през последните 2 години. В Калифорния живеят почти половината от 200 000 бездомници в САЩ.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички