Караниколов: Законът за публичните предприятия няма да ни забави за еврозоната


Караниколов: Законът за публичните предприятия няма да ни забави за еврозоната
Снимка: БГНЕС

2856

Забавянето на Закона за публичните предприятия няма да забави страната ни по пътя ѝ за присъединяване към Валутния механизъм II (ERM II). Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов, който взе участие в днешното заседание на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, предаде БГНЕС.

Депутатите от комисията решиха да отложат гласуването на проекта на изцяло новия Закон за публичните предприятия, а аргументът за това бе, че той трябва да бъде разгледан на заседания на Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и да бъде подложен на широк обществен дебат.

„Министерство на икономиката и Министерство на финансите няма да се забавят. Всички приветстват този закон. Ако той мине през тристранката с тези предложения, аз съм сигурен, че той ще бъде подкрепен и ние няма да изпуснем сроковете“, увери Караниколов.

На 22 август 2018 г. правителството одобри План за действие, включващ мерки в отговор на намеренията на страната ни за присъединяване към Валутния механизъм II (ERM II) и към Банковия съюз. В тях са заложени подобряване на управлението на държавните предприятия чрез преразглеждане и привеждане на националното законодателство в съответствие с Насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). В съответствие с дадените препоръки ОИСР, междуведомствена работна група разработи проект на Закон за публичните предприятия, който регламентира принципите и правилата за функционирането им.

„Трябва да има Закон за публичните предприятия. Трябва да има прозрачност, контрол и яснота за това кога едно държавно дружество изпълнява чисто търговски и кога има и социални функции“, коментира икономическият министър.

В законопроекта е предвидено преименуване на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол на Агенция за публичните предприятия и инвестициите и вливането на Българската агенция за инвестиции в нея. „Тъй като приватизацията има затихващи функции, идеята беше да разширим екипите, които ще отговарят за инвеститорите. Това в момента е изключително важно за България. Тъй като се създава напрежение, главно заради неразбиране, аз съм готов да се откажа от тази моя идея. Целта е Законът за публичните предприятия да върви по-бързо напред, тъй като имаме срокове. Аз ще намеря друг начин, по който да осигуря повече експерти, които да помагат на инвеститорите“, допълни още Емил Караниколов.

В действащото в момента законодателство пише, че всички дружества са с открита процедура за приватизация, с изключение на тези, които са в забранителния списък. С новите текстове обаче се забранява приватизацията на всички държавни дружества без изрично решение на Народното събрание.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички