Китай предупреди: Не е време за нова Студена война


Китай предупреди: Не е време за нова Студена война
Снимка: Getty Images/Guliver

4579

Китайският президент Си Цзинпин предупреди световните лидери да не започват "нова Студена война". Той призова за световно единство в борбата с пандемията от коронавирус. "Трябва да изоставим стария манталитет на Студената война", заяви Си Цзинпин в обръщението си към Световния икономически форум в Давос и призова всички страни "да се въздържат от едностранност, маскирана като сътрудничество".

"Изграждането на малки клики или започването на нова Студена война, отхвърлянето, заплахите или сплашването на други... само ще тласне света към разделение", каза Си Цзинпин, като добави, че конфронтацията ще доведе до "задънена улица", предаде AFP.

Предишната администрация на САЩ при президента Доналд Тръмп започна прикрити ходове срещу Китай. Конфронтацията "винаги ще вреди на интересите на всяка нация и ще пожертва благосъстоянието на хората", отбеляза Цзинпин. "Светът трябва да изостави идеологически предразсъдъци", тъй като "няма цивилизация без разнообразие", като същевременно "се намали разделението между развитите и неразвитите държави", подчерта китайският държавен глава.

След като успя да ограничи до голяма степен разпространението на пандемията в страната, китайският държавен глава смята да позиционира Китай като ключов играч в нов многостранен световен ред, тъй като САЩ са силно засегнати от пандемията.

Китайският президент заяви, че политиката "победителят взима всичко" не е водеща философия за неговата държава. Пекин подкрепя разрешаването на конфликти чрез преговори. Според Цзинпин провеждането на "арогантната изолация винаги се проваля", той призовава света да позволи "многостранността да осветява нашия път".

Освен това Китай ще инвестира повече в науката, за "да насърчи ръст, ръководен от иновациите" и "ще действа с повече отвореност в областта на научното сътрудничество и напредък", обеща Си Цзинпин.

Най-тежката криза за работещите от Голямата депресия

Китайският президент призова света да засили координацията на макроикономическите политики и да засили ролята на Г-20 в управлението на световната икономика с оглед на "доста нестабилно" възстановяване от пандемията от Covid-19. "Светът няма да се върне към това, което беше преди коронавирусната пандемия", предупреди той.

Китайският лидер потвърди амбициозните обещания на Пекин за климата  да намали въглеродните емисии с 65% до 2030 г. и да постигне въглероден неутралитет до 2060 г. Това са изключително важни ангажименти, тъй като Китай генерира 1/4 от парниковите газове в света.

"Постигането на тези цели ще изисква огромна упорита работа от страна на Китай. Но ние вярваме, че когато са заложени интересите на цялото човечество, Китай трябва да направи крачка напред, да предприеме действия и да свърши работа", каза той.

Пекин иска да работи за "изкореняване на бедността" и да търси "по-голяма глобализация, която да е полза за всички", подчерта Цзинпин. "Китай ще работи с другите страни за изграждането на отворен, приобщаващ, чист и красив свят", който ще се характеризира с "мир и общ просперитет", заключи китайският президент.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички