Китай ще разследва недостига на чипове


Китай ще разследва недостига на чипове
Снимка: Pixabay

2824

Китайската държавна администрация за регулиране на пазара е започнала разследване на информации, свързани с някои бизнеси с технологични чипове за превозни средства, при които има наддаване и повишаване на цените на фона на настоящия дефицит, предава Reuters. Недостигът на чипове ще продължи до 2023 година

Китайската регулаторна агенция се ангажира да засили надзора върху индустрията и да предотврати неконтролирано повишаване на цените в бъдеще. Доставчиците, които "нарушават ценовите правила", ще понесат последствия, предупреждават от пазарния регулатор, без да дават допълнителни подробности за разследването.

Фирмите са заподозрени в увеличаване на цените въз основа на следене на цените и на предоставени улики, твърди регулаторът, обещавайки да разследва и наказва незаконни действия като презапасяване, контролиране на ценообразуването и тайни споразумения.

Световният недостиг на микрочипове, който започна през декември миналата година, наруши веригите на доставки и засегна хардуерния сектор по целия свят. Първоначално концентриран в автомобилната индустрия, проблемът с дефицита се разпространи и в други сектори, за да засегне широк спектър от различни видове технологични джаджи.

Паниката относно несигурността на доставките понякога кара купувачите и дистрибуторите на чипове да купуват повече чипове от необходимото, създавайки порочен кръг, който допълнително повишава цените.

През юни изпълнителният директор на производителя на чипове Intel заяви, че очаква недостигът да бъде най-тежък до края на годината, като пазарът ще се нормализира едва през 2023 г.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички