Китайци създадоха квантов компютър 10 милиарда пъти по-бърз от най-мощния досега


Китайци създадоха квантов компютър 10 милиарда пъти по-бърз от най-мощния досега
Снимка: iStock/Guliver

11609

Китайски учени създадоха прототип на квантовия компютър Jiuzhang, който се справи със стандартния алгоритъм за тестване 10 милиарда пъти по-бързо от Sycamore - 53-кубитов прототип на квантовия компютър на компанията Google. По този начин, както физиците потвърдиха, това устройство може да решава проблеми, недостъпни за класическите компютри, тоест постигнало е „квантово превъзходство“. За това съобщи Синхуа с позоваване на статия в научното списание "Science", предаде БГНЕС.

Квантовите компютри са изчислителни устройства, които използват принципите на квантовата механика в своята работа. За разлика от конвенционалните компютри, които са съставени от битове - единици информация, които съдържат или 1, или 0, квантовите компютри са изградени от кубити - клетки на паметта и примитивни изчислителни модули, които съхраняват едновременно и нула, и единица.

Учените все още не са създали пълноценни квантови компютри. Сега съществуват само техни прототипи - например през 2017 г. физикът от Харвардския университет Михаил Лукин говори за създаването на 51-кубитов прототип, а Google през 2019 г. за 53-кубитов прототип, наречен Sycamore. В новата статия китайските физици, водени от Цзян-Вей Пан от Университета за наука и технологии в Китай, говорят за подобен успех.

Изчислителните способности на компютъра, който те нарекоха Jiuzhang, бяха тествани от учени с помощта на специален GBS алгоритъм. Jiuzhang се е справил с него 100 трилиона пъти по-бързо от най-мощния съществуващ суперкомпютър. Освен това разработчиците заявиха, че изчислителната мощност на тяхното устройство е 10 милиарда пъти по-голяма от Sycamore.

Учените твърдят, че възможностите на тяхната разработка могат да бъдат приложени в области като машинното обучение и квантовата химия.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички