Китайската стратегия дава тласък на бизнеса на рафинерия „Петромидия“


Китайската стратегия дава тласък на бизнеса на рафинерия „Петромидия“
Снимка:

4240

Тази година петролопроводът, който транспортира суров петрол от Казахстан и Русия до Черно море ще удвои капацитета за пренос до 67 милиона тона годишно. Мярката ще се отрази и на Румъния и ще консолидира стратегическото партньорство, подписано в края на 2016 г. между петролната и газова компания на Казахстан „KazMunayGas“ и китайската компания „CEFC“. „KazMunayGas“ е единствен акционер в компанията KMG International, собственик на Ромпетрол България ЕАД.  

Изграден през 1992 г., Каспийският тръбопроводен консорциум („КТК“) е най-големият международен проект за транспортиране на петрол, който събира и транспортира суров петрол от голямото петролно находище в западен Казахстан, а също така и до Русия -  пристанището на Черно море в Новоросийск.

Каспийският тръбопроводен консорциум  е пуснат в експлоатация през април 2003 г. Дължината му е 1500 км, а капацитет за транспортиране на петрол към момента е около 28,3 милиона тона годишно. Основните акционери и бенефициенти по този проект са Русия (24%), Казахстан (20,7 %), а също така и важни петролни компании като „Chevron“, „Shell“, „Eni“, „Lukoil“, „Mobil“ и „Rosneft“.

Компанията „CPC“, която експлоатира петролопровода, съобщи миналата седмица, че ще отдели приблизително 150 милиона щатски долара тази година, за да довърши проекта  по увеличаване на капацитета и съответно за построяване на 6 нови помпени станции за суров петрол по протежение на линията в Русия (две в региона на Астрахан и по една в Краснодар, Ставропол и Калмикия) и в Казахстан.

Компанията обяви, че до момента има информация за намерение от страна на петролодобивните дружества в двете държави да добият 65,7 милиона тона суров петрол през тази година, 54,7 милиона от които от Казахстан.

Добивът на суров петрол в Казахстан нараства

Операторите на двата най-големи петролни залежа в Казахстан обявиха две важни мерки през миналата година, които да осигурят дългосрочно увеличаване на добива. В тази връзка акционерите на „Тенгиз“ - в западната част на страната, ще отделят приблизително 36,8 милиарда щатски долара до 2022 г., за да се подпомогне повишаването на добива от около 260 000 барела на ден до ниво от около един милион барела дневно. Открито през 1979 г., това е едно от най-дълбоките супер-гигантски петролни находища, разработвани в света, чийто потенциал е 6-9 милиарда барела (приблизително един милиард тона). Същевременно е пуснато в експлоатация находището „Кашаган“, най-голямото открито през последните 40 години,  чийто добив достига 1 милион тона суров петрол през 2016 г. Това офшорно находище в Каспийско море е открито през 2000 г. Залежите му са оценени на приблизително 4,8 милиарда тона суров петрол и 1 милиард кубически метра природен газ.

Според министъра на енергетиката на Казахстан Канат Бозумбаев общият добив през 2016 г. възлиза на 78 милиона тона, което надхвърля планираното количество от 75,5 милиона тона. Приблизително 62 милиона тона от това количество са били изнесени, а 40 милиона тона са били транспортирани към Черно море с помощта по тръбопровода на „КТК“. В същото време износът на суров петрол на Казахстан за Китай през миналата година е близо 20 милиона тона.

Общото между тези големи проекти е националната петролна и газова компания на Казахстан „KazMunayGas“ (KMG), която има дял, както в тръбопровода на „КТК“ (19%), така и в двете петролни находища Тенгиз (20%) и Кашаган (16%). Освен това от 2008 г. „KMG“ е също така и едноличен собственик на петролния терминал в пристанището Батуми, Грузия.

„KazMunayGas“ също така осигурява транспорта на суров петрол от началната точка на „КТК“ – пристанището в Новоросийск на Черно море до пристанището в Мидия и съответно петролния терминал на рафинерията „Petromidia Năvodari“ - най-голямата такава в Румъния и една от най-модерните рафинерии в района на Черно море. От 2011 г. „KMG“ е разширила чрез своето дружество „KazMorTransFlot“ транспортните операции на суров петрол и петролни продукти до Черно море и Средиземно море чрез изграждането на два танкера за гориво „Aframax“, като общата инвестиция е била над 100 млн. щ.д.

„KMG“, стратегическо партньорство с „CEFC“

В края на миналата година „KMG“ подписва с китайската компания „CEFC“ всички необходими документи за установяване на стратегическо партньорство, което прави дейностите и операциите на „KMG International Group“ (бившата „Rompetrol Grup“) платформа за развитие и консолидиране на двете компании по отношение на присъствието им, както в района на Черно море, така и в Европа. По този начин „CEFC“ става акционер на „KMG International“, който ще държи 51% от акциите, а „KMG“ ще държи останалите 49%. Крайният срок за реализиране на сделката е насрочен за края на юни.

Според договореното „Ромпетрол“ ще продължи да получава суров петрол от Казахстан, за да снабдява своите две рафинерии в Румъния „Вега“ и „Петромидия“: 125 милиона тона през следващите 15 години (8,4 милиона тона суров петрол годишно), което не само ще осигури дългосрочното функциониране на „Петромидия“, но също така представлява и предимство за енергийната сигурност на Румъния с това, че намалява зависимостта й от ресурсите на Руската федерация.

Освен това „Петромидия“, като най-голяма петролна рафинерия в страната, която преработва 5 милиона тона годишно, би могла значително да увеличи своя годишен капацитет в близко бъдеще.

"Това е точка в нашия дневен ред, ние ще трябва да проведем всички необходими икономически проучвания. Въпреки това можем да потвърдим, че внимателно разглеждаме тези въпроси, които биха могли да се реализират в близко бъдеще. Нямаме предвид удвояване на съществуващия капацитет, а увеличаването му до 7-8 милиона тона", съобщава Алексей Головин, заместник-председател „Корпоративното развитие и стратегия“ на „KazMunayGas International“.

Изчисленията се базират на положителни хипотези, тъй като изминалата година бе изключително добра за „Ромпетрол“. „Всяка година поставяме рекорди и същото се случи и през 2016 г. Достигнахме няколко исторически показателя. Постигнат бе средно-дневен капацитет от 15,7 кт, който е най-високият, достиган от рафинерия „Петромидия“ индикатор, а също така и най-високото производството на дизелово гориво от 2,52 милиона тона. Важно е да се отбележи, че показателят за енергоемкост тази година бе най-нисък, като нашата енергийна ефективност се подобрява ежегодно при най-нисък разход за преработка през последните десет години", обяснява Головин. 

Благодарение на партньорство с „CEFC“, прогнозата за следващите 5 години е инвестицията да нарасне най-малко до 3 милиарда долара - сума, която ще бъде отделена за подпомагане и стратегическото развитие на „KMG International Group“.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички