Китайски гигант строи огромна рафинерия в Русия


Китайски гигант строи огромна рафинерия в Русия
Снимка: Gazprom

4750

Китайската China National Chemical Engineering (CNCEC) ще изгради завод за преработка на природен газ и химикали в малък руски град, разположен на Финландския залив.

Проектът за новата рафинерия е най-големият за производство на етилен в света и един от най-големите в нефтохимическата промишленост.

Инвестицията е на стойност около 12 млрд. евро (13.2 млрд. долара), а изграждането на предприятието ще отнеме 5 години, съобщи CNCEC в изявление до Шанхайската фондова борса.

Китайската държавна компания ще изгради предприятието, чиито собственик и основен инвеститор е руската "Балтийски химически комплекс", съобщава Xinhua.

Нефтохимическият комплекс ще може да произвежда 2,8 млн. тона етилен и 2,9 млн. тона полиетилен годишно. Той ще бъде много важна част от големия завод за втечняване и преработка на природен газ в Уст-Луга, Ленинградска област, в който участва и руският газов гигант "Газпром".

Реализацията на рафинерията ще създаде над 6000 работни места по време на изграждането ѝ и над 3000 дългосрочни работни места след приключване на строителните дейности, предава Yicai Global.

В последните години китайската компания спечели много важни поръчки в Русия, 6 от които са мащабни нефтохимически проекти. Сред тях са съоръжение за производство на метанол с годишен капацитет от 1,8 млн. тона метанол, поръчано от "Завода за минерални торове Находка" и съвместен проект с Oil Gas Holding за разработването на находище за нефт и газ на стойност 5 млрд. долара.

Китайската компания ще продължи да се разраства на руския пазар, ще насърчава прагматичното сътрудничество за постигане на взаимно изгодни и печеливши резултати и ще продължи изграждането на проекти в рамките на инициативата "Един пояс, един път".

"Балтийският химически комплекс" е дъщерно дружество на руската енергийна компания "РусГазДобича", чиято дейност е свързана с производство, транспорт и преработка ма природен газ в Русия.

CNCEC в момента изгражда 320 проекта в над 60 държави на обща стойност 58 млрд. долара. Тя помогна на задграничните собственици да наберат над 20 млрд. долара в Китай и симулира износ за 21.5 млрд. долара на китайски механични, електрически и други продукти.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички