Китайският Uber готви IPO в САЩ


Китайският Uber готви IPO в САЩ
Снимка: istock

2502

Китайската компания за споделено пътуване Didi подаде документи за първично публично предлагане на акции (IPO) пред Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ. Didi, най-голямата платформа за мобилност в света, предлага широка гама транспортни услуги в Китай и редица други страни, включително Бразилия и Мексико. Компанията инвестира също така и в технологии за автономно шофиране, предава CNN.

Didi, която често бива наричана "китайският Uber", планира листване или на Нюйоркската фондова борса или на Nasdaq. Подадените документи не разкриват каква сума планира да набере компанията чрез публичното предлагане на акции. Транспортният гигант оперира в 15 държави по света, но над 93% от продажбите се реализират в Китай. Печалбата на Didi за първите три месеца на тази година достигат 837 млн. долара, след отчетени загуби през 2018, 2019 и 2020 година.

Плановете на Didi за IPO в САЩ идват на фона на напрежение между Вашингтон и Пекин. Редица големи китайски компании се търгуват на борсата в Ню Йорк, включително Alibaba, JD.com и Pinduoduo, но в последно време обстановката стана доста по-волатилна. През последните няколко години множество китайски компании, чиито книжа се търгуват на Wall Street, реализираха отделни листвания на борсата в Хонконг. Посочваната причина е влошаване на регулаторните бариери.

Didi признава за рисковете в подадения проспект, посочвайки, че има „засилено напрежение в международните икономически отношения”. Компанията споменава търговските спорове, COVID-19 и Хонконг като поводи за „засилено напрежение”.

„Обтегнатите отношения между САЩ и Китай и всяка тяхна ескалация може да имат отрицателно въздействие върху общите, икономически, политически и социални условия в Китай и от своя страна да се отразят неблагоприятно на нашия бизнес, финансово състояние и резултати от операциите”, посочват от компанията.

Didi има и други притеснения. COVID-19 е ударил сериозно бизнеса, като пандемията може да повлияе на растежа в бъдеще.

„Ако ситуацията започне да се влошава в Китай, или ако няма съществено възстановяване на други пазари, където оперираме, нашият бизнес, резултатите от операциите и финансовото състояние могат да бъдат материално и неблагоприятно засегнати”, пише в проспекта.

Ситуацията с големите технологични компании в Китай също е повод за притеснения. В последно време, регулаторите насочиха фокуса си към технологичните гиганти по обвинения за нарушаване на конкуренцията – нещо, което Didi включва в потенциалите рискове пред растежа.

Въпреки всичко това, Didi може да набере около 10 млрд. долара, постигайки пазарна оценка от около 100 млрд. долара в резултат на IPO-то, предава Reuters, като се позовава на неназовани източници.

Ако това се случи, Didi ще има второто най-голямо IPO на Wall Street след листването на Alibaba, която набра 25 млрд. долара през 2014 година.

Сред акционерите в Didi личат имената на фонда на Softbank и Tencent. Uber притежава 12.8% от компанията след като продаде китайските си операции на Didi през 2016 година.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички