Ключовите ситуации, които ще определят Европейската борса през първото тримесечие на 2021


Ключовите ситуации, които ще определят Европейската борса през първото тримесечие на 2021
Снимка:

2472

Ситуацията на Европейската борса към момента е добра, като се очаква първото тримесечие на годината да остане под силното въздействие на кризата с корона вируса. Според водещи експерти, другите ключови фактори за акциите на Европейският пазар ще бъдат валутните курсове и стимулите давани от парламентите на страните. Анализаторите очакват по-голяма сила на цикличните акции. Вялата и плоска крива на доходите, волатилността на пазара и силата на валутата ще ограничат ръста на приходите.

Световната пандемия продължава да е в сила, а с нея частични или пълни затваряния в почти всички Европейски страни, ограничения в придвижването и в свободната търговия. Влияние на Европейската борса оказва и отделянето на Великобритания от Европейския съюз. Как ще се отрази това на швейцарският франк (CHF) като валута?

Какво ще се случи с европейските акции през 2021 година?

Базирайки се на наблюденията си и на натрупаният опит, анализаторите са извели няколко насоки, в които се очаква да се движат европейските акции, както следва.

  • Швейцарският франк - цели две години валутата на тази прекрасна страна бе във възход, последван от лек спад през втората част на 2020 година. Тази тенденция се очаква да продължи и през новата 2021 година. Като цяло за периода 2021 – 2022, очакванията за добра печалба на една акция от швейцарския индекс са по-ниски сравнени с индекса Euro Stoxx.
  • Европейските акции следват приходите – или казано по друг начин инертността на приходите води и до по-ниски нива на възвръщаемост при европейските акции. Оценките за печалба на акция на MSCI Europe са близо до най-ниските си нива и се понижават с 2.5% спрямо миналия юни. Европейската централна банка удължава програмата си за пандемията до март 2022 година и така кривата на доходността ще бъде под натиск.
  • Валутите в Европейският съюз поскъпнаха спрямо долара през 2020 година. Еврото, Швейцарският франк и шведската крона имат ръст от 10-13% спрямо долара от началото на миналата година. Поскъпване се наблюдава и при паунда.
  • Еврото е трайно силно, което намалява очакванията за инфлация. Според икономистите основните лихвени проценти на банката се очаква да бъдат намалени в тези първи месеци на новата година.

Какво още да очакваме

Прогнозираното икономическо възстановяване след дългия период на пандемия и локдаун в редица страни се очаква да започне през второто шестмесечие на 2021 година и да продължи по-устойчиво през следващата 2022 година. По-силни ще бъдат цикличните акции сравнени със защитните такива.

Очакванията са също индекса Stoxx 600 Banking да получи нов заряд заради разпространението на Covid-19 ваксината в много страни. Новата сила е подкрепена и от отмяната на забраната за банковите дивиденти наложена от Европейската Централна Банка.

В същото време слабият американски долар натиска доброто представяне на здравния сектор в Европа, тъй като американският пазар остава от важно значение за различните фармацевтични предприятия в Европа. Реално, около 40% от продажбите на тези компании идват от Съединените Щати, а само 21% от Европа. Това води до стабилна корелация между долара и MSCI доходите в здравеопазването в Европейския съюз.

Какви са новините при петрола и металите?

Забавените темпове при разпространението на вируса в световен мащаб се отразяват добре на търговията с петрол и метали. Акциите от енергийният сектор на  компании на британския пазар, както и акциите на миннодобивните компании следваха подобни цикли през последните десет години, а основни тенденции при тях бяха свързани с петрола и индустриалните метали. Пандемията промени тези цикли, а силното търсене на индустриални метали увеличи тяхната цена. Пазарът на петрол обаче посрещна вирусната вълна със свръх запаси.

Бавно икономическо възстановяване

С напредъкът на ваксините и тяхното поставяне на населението се очаква и начало на глобално икономическо възстановяване. Очаква се стоките търгувани на борсата да стигнат 13% от индекса FTSE, а акциите в енергетиката да стигнат 9%. Този възходящ ход се очаква да укрепи печалбите, както и производителността на индекса. Появата на нови щамове обаче води до очакване на едва 0.6% икономически растеж в еврозоната. Целите на водещите финансисти е в достигането на благоприятни и неизменни условия за финансиране както на корпорации, така и на частни лица.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички