Кметът на Москва пусна целия град в отпуск заради COVID-19


Кметът на Москва пусна целия град в отпуск заради COVID-19
Снимка: iStock

5827

Кметът на Москва Сергей Собянин обяви за неработни дни от 15 до 19 юни 2021 г. Причината е нарастващият брой заразени с коронавирус в руската столица.

"За да спра нарастващата честота и да спася живота на хората, днес подписах указ, определящ неработни дни от 15 юни до 19 юни 2021 г., със запазване на заплатите за работниците. По този начин "дългият уикенд" в Москва ще продължи цели 9 дни – от 12 юни до 20 юни 2021 г.", написа Собянин в своя блог.

Решението се отнася за предприятия и организации от всички форми на собственост, които обикновено не работят в почивните дни, предаде ТАСС.

Спирането на работа не важи за организации, които са от решаващо значение за осигуряване на функционирането на градската инфраструктура, както и за отбранителни предприятия, Росатом, Роскосмос и някои други стратегически индустрии, обяснява градоначалникът.

Причината е, че според епидемиолозите сега е необходимо, ако не да се спре, поне да се намали скоростта на разпространение на коронавируса.

Броят на новооткритите случаи на Covid-19 в Москва напоследък се увеличи до пиковите стойности от 2020 г. Тежките случаи също нарастват с бързи темпове, като все повече от тях са млади хора и хора на средна възраст. За да се справят с наплива, болниците постоянно разкриват допълнителни легла.

Градската управа в Москва върна и някои ограничения: на ресторанти, кафенета, барове, нощни клубове, караоке, боулинг зали, дискотеки е забранено да обслужват посетители от 23:00 до 06:00 часа в периода 13-20 юни.

Увеселителните атракциони, детски и спортни площадки и всякакви други развлекателни съоръжения в московските паркове ще бъдат затворени.

Властите препоръчаха фирмите и институциите да върнат колкото се може повече служители към дистанционен режим на работа, особено тези, които не са били ваксинирани. Това е особено важно за хора над 65 години или страдащи от хронични заболявания, подчертава Собянин.

Кметът призова възрастните хора да се въздържат от пътуване и всички граждани да спазват стриктно противоепидемичните мерки и активно да ваксинират срещу коронавирус.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички