Кога ще се появи на пътя първият турски електромобил?


Кога ще се появи на пътя първият турски електромобил?
Снимка: TOGG

7398

Турция очаква с нетърпение първия си собствен електромобил, а компанията, която го разработва, трескаво се подготвя за масовото му производство. Вече стана ясно и кога ще дългоочакваният дебют на превозното средство на пътя.

Първият турски електромобил TOGG ще се появи по пътищата на страната от март 2023 г., съобщиха от едноименната компания производител. "Все още не сме започнали да събираме поръчки за колата. Има повече време за това. Можем да обсъдим този въпрос в борда на компанията през втората половина на годината", казва главният изпълнителен директор на TOGG Мехмет Гюрджан Каракаш, цитиран от турски медии.

Първоначално на пазара ще бъде представен SUV от C сегмента и ще се предлагат общо 5 модела. "Вторият ще бъде седан, последван от хечбек. По-малък SUV ще се предлага при преминаване от сегмент C към сегмент B", разкрива Каракаш, който е бивш шеф на Bosch.

Първият електрически автомобил на страната е кръстен на Турската автомобилна инициативна група (TOGG). Търговската марка вече е регистрирана в Европейския съюз, Китай и Япония.

Турският електрически автомобил ще ускорява от 0 до 100 км/ч за едва 4,8 секунди и ще има пробег от 300 до 500 километра. Той ще достига 80% заряд на батерията за по-малко от 30 минути при бързо зареждане. Турция показа първия си собствен електромобил (СНИМКИ И ВИДЕО)

Дейностите по изграждането на завода на компанията в околностите на Бурса набират скорост, като сервизите, съоръженията за боядисване и монтаж са почти готови. Предприятието се простира на площ от 1,2 милиона квадратни метра и се очаква да бъде напълно завършено през юни. Годишният му капацитет ще бъде 175 000 автомобила, а компанията планира да произведе 1 милион превозни средства до 2030 г.

Официалното откриване на автомобилния завод на TOGG ще се състои на 29 октомври тази година, когато е националният празник на Турция. В церемонията ще участва и турският президент Реджеп Ердоган.

 

 

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички