Кои са основните критерии при избора на хостинг и домейни


Кои са основните критерии при избора на хостинг и домейни
Снимка: pixabay.com

7827

Ако планирате да стартирате личен онлайн проект, то трябва да помислите за избора на подходящ хостинг и домейн.

Първо нека да формулираме накратко какво е хостинг. Под хостинг се разбира услуга за предоставяне на изчислителна мощност за поставяне на файлове от интернет сайт на сървър, който е постоянно свързан към мрежата. Когато поръчвате хостинг услуга, наемате място за файловете на вашия сайт на този отдалечен компютър, който осигурява денонощен достъп към мрежата.

Хостинг услугата се предоставя на специализирани уеб сървъри. Става дума за софтуер, който приема потребителски заявки, изпратени от браузъри и произвежда отговори под формата на HTML страници, файлове, мултимедийни данни и др.  В зависимост от предназначението и натовареността на сайта, можете да избирате между няколко основни типа хостинг, отличаващи се един от друго по функции и хардуерни ресурси като дисково пространство за съхранение на данни, количество RAM и ресурси на процесора. Нека да разгледаме някои от тях.

Споделен хостинг и специален сървър

Хостинг доставчиците основно предоставят услуги в две категории - споделен хостинг и специален сървър. При споделения хостинг вашият сайт ще споделя ресурси с други сайтове. Ето защо, ако притежавате сериозен сайт с голям трафик, тогава общите сървърни ресурси вероятно ще са недостатъчни за вас. В подобни ситуации доставчикът предоставя специален сървър, където вашият сайт ще е единственият собственик на сървъра и няма да се налага ресурсите бъдат споделяни. 

Платен и безплатен хостинг

Други две категории хостинг са платеният и безплатният. При безплатния ще имате ограничено дисково пространство, липса на поддръжка за редица технологии и най-лошото - поддръжка за имена на домейни само от така нареченото трето ниво. И отношението към вашия проект от страна на посетителите, рекламодателите, търсачките и т.н. също ще бъде като към третокласен сайт. Рано или късно ще стигнете до извода, че трябва да преминете към платен хостинг, но ще е късно. Защото ще се наложи отново да започнете от нулата и да се борите за рейтинг, тъй като с новия домейн вашият стар проект ще се възприема като начинаещ от търсачките и цялата интернет аудитория като цяло. Както сами можете да прецените, всичко това е излишно, още повече, че в момента цените за платен хостинг са много по-разумни, отколкото преди няколко години. 

 

Image source: pixabay.com

Избор на хостинг доставчик

За начинаещите това е особено труден избор, защото днес са много компаниите, които предоставят такива услуги. Ето защо, когато избирате доставчик на хостинг, трябва да обърнете внимание на:

  • Отзивите в интернет за доставчика – разбира се, трябва да можете да различавате реалните отзиви и да ги анализирате правилно.
  • Препоръки от хора, на които имате доверие – този вариант винаги е бил сред най-добрите. Ако познавате хора, които ползват отдавна услугите на определен доставчик, спокойно може да се доверите на мнението му. Тук е мястото да отбележим, че много от сериозните потребители у нас залагат на хостинг и домейни от IONOS – компания, отдавна доказала се като надеждна, която разполага с огромен опит в предоставянето на подобни услуги.
  • Възможността за редовно архивиране на файловете на вашия уебсайт. Благодарение на тази функция, ако например сте допуснали някаква грешка, докато работите с файлове на сайта, можете да я върнете в работно състояние по време на последното или в някой от дните на архивиране.
  • Гъвкава система от тарифни планове и бонуси.
  • Наличие на висококачествена техническа поддръжка.

Избор на домейн

При стартиране на вашия онлайн проект, също така  трябва да изберете и име на домейн за вашия сайт. Домейнът е уникален адрес на уебсайт в интернет, който също така се нарича още URL - адрес. Когато избирате име на домейн, вземете предвид някои важни особености:

  • Домейнът е името на сайта и то трябва да е кратко и запомнящо се.
  • Името на домейна трябва да бъде свързано със спецификата на сайта.
  • Домейнът трябва да е недвусмислен, за да се избегне грешка при въвеждането му в адресната лента на браузъра. 
  • Добре подбраното име на домейн е един от ключовите фактори за успеха на вашия проект, то носи отличителните черти на търговска марка.

Можете да регистрирате името на домейна в хостинг компанията, която сте избрали. За свързване на домейна с хостинга се използват сървъри за имена, предоставени от доставчика на хостинг услуги. Ако решите да се възползвате от качествените услуги на IONOS и се нуждаете от помощ, винаги можете да разчитате на подкрепа от страна на екипа на компанията – той е винаги на ваше разположение.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички