Коя централна банка изненада с ново вдигане на лихвите?


Коя централна банка изненада с ново вдигане на лихвите?
Снимка: iStock

2586

Австралийската централна банка повиши изненадващо лихвите за 12-ти път до 11-годишен връх, като същевременно предупреди, че може да се наложи допълнително затягане, за да се гарантира, че инфлацията ще се върне към целевото ниво от 2 на сто.

Резервната банка на Австралия (RBA) повиши водещата си кешова лихва с 25 пункта до 4,1%, след като месец по-рано направи същото, заявявайки, че инфлацията все още е твърде висока и че иска да предотврати стабилизиране на високите ценови очаквания.

Повишаването на лихвите продължаваl

Така само в рамките на година австралийската лихва беше повишена с общо 400 базисни пункта до 4,1% - най-високо ниво от април 2012 г насам.

"Инфлацията в Австралия премина своя пик, но ниво от 7% все още е твърде високо и ще мине известно време, преди тя да се върне към целевия диапазон от 2 на сто“, посочи след края на заседанието управителят на RBA Филип Лоу.

"Това допълнително увеличение на лихвените проценти има за цел да даде по-голяма увереност, че инфлацията ще се върне към целта в рамките на разумен период от време", посочи той.

През следващата седмица ще се проведе заседание на Федералния резерв на САЩ, на което се очаква американската централна банка да направи пауза в цикъла на 10 поредни увеличения на основната лихва.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички