Коя е най-богатата жена в света, изкарала парите си сама?


Коя е най-богатата жена в света, изкарала парите си сама?
Снимка: стоп кадър/YouTube

7493

Доста от дамите в списъка на най-богатите жени в света са получили състоянието си чрез наследство или след развод. Не такъв е случаят с 48-годишната Жу Кънфей, основател и изпълнителен директор на компанията Lens Technology. Със 7,4 млрд. долара в сметките си тя е най-заможната представителка на нежния пол, спечелила парите си сама.

Жу Кънфей е родена в малко село в Източен Китай. Детството ѝ е трудно. Майка ѝ умира, когато тя е на 5 години, а баща ѝ ослепява. Налага ѝ се да се грижи сама за себе си. "Трябваше постоянно да мисля ще имам ли какво да ям и откъде ще го взема", разказва тя в интервю за CNBC.

Момичето напуска училище на 16-годишна възраст и се мести в град Шънджън, където започва работа във фабрика за лещи. След известно време е повишена на ръководна длъжност, но има по-големи мечти.

През 1993 г., с 20 000 хонконгски долара спестявания (около 2500 американски долара), Жу и членове на семейството ѝ отварят магазинче за принтиране на документи. Там и живеят. А Жу основава първата си компания.

10 години след това тя вече притежава фабрика, която произвежда лещи и има 1000 служители. Съдбата ѝ се променя през 2003 г., когато Motorola ѝ предлага да им е доставчик.

Жу приема офертата, което ѝ помага да разрасне бизнеса си на международно ниво. Днес тя е изпълнителен директор на Lens Technology и работи с технологични гиганти като Tesla, Apple, Samsung и Huawei. Не че сега всичко е лесно - в един момент ѝ се наложило да продаде къщата си, за да посрещне разходи на бизнеса. Постепенно преодоляла финансовите проблеми.

През 2004 г. Lens Technology продава над 100 млн. части за Motorola, а през 2007 г. става един от основните доставчици на Apple.

През март 2015 г. компанията излиза на борсата. Днес тя се оценява на 11,4 млрд. долара и има над 82 000 служители в цял Китай. 

 

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички