Коледен подарък: Словакия дава по 500 евро на възрастни хора, за да се ваксинират


Коледен подарък: Словакия дава по 500 евро на възрастни хора, за да се ваксинират
Снимка: Getty Images/Guliver

9578

За разлика от други държави, които наказват неваксинираните граждани с тежки глоби, Словакия реши да предприеме друг подход - правителството ще подари ваучер на стойност 500 евро на хора над 60 години, ако са ваксинирани срещу коронавирус. Целта на властите е да увеличат броя на ваксинираните в една от страните с най-ниски нива на ваксинация в Европейския съюз и да предотвратят бъдещи блокирания. 7200 евро глоба и затвор: Австрия наказва отказалите ваксина

Всеки възрастен словашки гражданин, който се запише за ваксиниране с първа доза до Коледа, ще получи въпросната сума. Ваучерите ще могат да бъдат използвани в ресторанти, кафенета, хотели, фризьорски салони, фитнес зали и културни събития – театър, кино, изложби и концерти. Бонусът се равнява приблизително на средната месечна пенсия в Словакия. Гърция дава на младите по 150 евро, за да се ваксинират

Правителството на премиера Едуард Хегер вече е одобрило бонуса за ваксинираните. За да започне раздаването на ваучерите обаче ще е нужно одобрението на парламента и подкрепата на опозицията. Фирми дават по 1000 лв. на служителите си, за да се ваксинират

500 млн. евро и тласък за икономиката

Планът се очаква да струва на държавния бюджет 500 милиона евро и може да увеличи дефицита през следващата година с около 10%. Мярката ще се отрази положително на словашката икономика, тъй като парите от държавата ще донесат стотици милиони евро на най-силно засегнатите от пандемията сектори, смята финансовият министър Игор Матович.

Втората по големина коалиционна партия, фискално-консервативната Свобода и солидарност, обаче не е съгласна с тази инициатива, тъй като я смята за тромава и твърде скъпа. Заради това партията на Хегер ще трябва да разчита на опозиционните депутати, за да прокара предложението в парламента.

5,5-милионната държава е в двуседмичен пълен локдаун, тъй като процентът на новозаразените на глава от населението е сред най-високите в света в момента. Само 46,1% от словашките граждани са напълно ваксинирани, по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Експертите смятат, че стимулите са добър ход, но начинът на прилагането им не е правилен. "Най-големият проблем с тази и други мерки, особено от министъра на финансите, е, че те се основават на предположения и чувства. Не знаем дали 500 евро ще работят по-добре от 100 евро и дали изобщо ще проработят", обяснява поведенческият консултант Матей Шуча, цитиран от EURACTIV.

Словашките власти избират различен подход спрямо други европейски държави. Гърция, която прави ваксините задължителни за всички граждани на възраст над 60 години, ще започне да глобява хората, които отказват ваксинация от януари.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички