Колко ще струва 8 декември на студентите тази година?


Колко ще струва 8 декември на студентите тази година?
Снимка: iStock

4330

На прага на студентския празник вече е почти невъзможно да се открият свободни места за празнуване. И тази година общо 200 000 студенти ще отбележат 8 декември. 28 000 от тях се очаква да празнуват в зимните ни курорти, като отново най-предпочитаното място е Банско. Освен това повечето вили и ресторанти в другите традиционни за празнуване курорти като Боровец и Велинград също вече са резервирани още преди месеци. Хотелите в Банско пълни за 8 декември и Нова година

Малките дървени къщички във вилно село край Боровец за празника се отдават на цени 229 лв. за нощувка на до 5 човека. Подобни къщи за гости в Банско се предлагат за около 120 лв. на човек за нощувка, като домакините там често включват празничната вечеря към куверта и рядко се съгласяват на само една нощувка, показва справка в сайта за оферти rio.bg.

Друго такова място, което предлага избор от вили и къщи за гости, е Рибарица. В сайтовете за оферти съобщават за 750 лв. за една нощувка в къщи за гости, които събират до 14 човека. Към тези къщи за гости обикновено има механа – едно от основните изисквания на студентите. Ако гостите искат да останат две нощувки, трябва да отделят 1500 лв., като някои от собствениците имат изисквания да не дават къщите само за една нощувка, пишат от businessnovinite.bg.

Цените на хотелите във всички курорти, започват от 100 лв. за нощувка, като в повечето случаи в цената влиза и закуска и вечеря, сред които и празничната. 100 лева за нощувка на 8 декември и Нова година

В Чепеларе например 2 нощувки със закуски, празнична вечеря и диджей, както и закрит басейн и сауна, излизат около 265 лв. на човек. В Копривщица пък 2 нощувки със закуски и вечери на човек варират между 150 и 200 лв. за човек.

Въпреки годишната инфлация от 17,6%, поскъпването на пакетите за студентския празник не е много високо – около 10%. Причината – студентите нямат възможност да плащат по-високи цени, а браншът не иска да ги губи като клиенти. По-евтино и по-готино: Студентският празник се мести в Сърбия и Турция

Цената на обяд и вечеря, невключени в пакета?

Според проверка на случайно избрани заведения за хранене от bTV един обяд или вечеря излиза около 50 лв. Шопската салата е 11 лв., супа – 5 лв., основно ястие средно 20 лв., а десертът е около 7 лв. При напитките безалкохолните от 250 мл. е 3,20 лв., а 50 мл. алкохол среден клас е 5,50 лв.

Най-голямото перо в бюджета на студентите са разходите предвидени за забавления и нощни клубове. Входът в такива с гост-изпълнител е средно по 25 лв. на човек. Заведенията изискват минимална консумация от 40 лв. на човек. Това е минимум по 65 лв. на вечер само в нощен клуб.

Така средно разходите за нощувки, транспорт, храна и забавление на студентския празник достигат около 500 лв. Колко пари ще трябва да заделят студентите за 8 декември?

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички