Коралски: След два месеца ще има нова организацията на работата на ТЕЛК

Коралски: След два месеца ще има нова организацията на работата на ТЕЛК
Източник: iStock/Guliver

Системата на ТЕЛК-овете работи толкова, колкото ѝ позволяват възможностите, а те очевидно не са много големи, което наложи промяна в методиката, по която ще се работи и ще се оценяват хората с увреждания. Това коментира Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания, пред БНТ.

Преди седмица проектът за промени в ТЕЛК предизвика гнева на хората с увреждания и правителството изтегли наредбата. Затова обсъждането ѝ започна отново.

"След около два месеца ще имаме нов начин на организация на работата на ТЕЛК и нов инструментариум. В края на миналата седмица се проведе заседание в Министерството на здравеопазването, на която беше постигната една много висока степен на съгласие както между колегите от здравеопазването, така и национално представителните организации на и за хората с увреждания", съобщи той.

Работоспособността трябва да се определя за конкретен вид работа и се определя в един единствен случай, когато възниква правото на инвалидна пенсия, коментира още Минчо Коралски.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.