Коронакризата провокира световно "дългово цунами"


Коронакризата провокира световно "дългово цунами"
Снимка: iStock

5051

Коронавирусната криза тласна световния дълг до нов рекорден връх от над 272 трлн. долара през третото тримесечие, съобщи Институтът за международни финанси (IIF), като предупреди за "атаката на дълговото цунами", предаде CNBC.

Очаква се световният дълг да счупи нови рекорди през следващите месеци, достигайки 277 трлн. долара до края на годината, което би представлявало цели 365% от световния брутен вътрешен продукт. Какво ще е икономическото наследство за бъдещите поколения?

Това се случва, след като правителствата по света засилиха подкрепата за компаниите и гражданите си на фона на световната пандемия, която принуди хората да си останат вкъщи. Бизнесът също трябваше да търси алтернативно финансиране, тъй като икономическата дейност почти замря заради Covid-19 през пролетта. И двете събития доведоха до по-големи заеми и следователно до по-голяма задлъжнялост.

"Насърчен от рязкото нарастване на правителствените и корпоративни заеми, докато не отмине коронавирусната пандемия, световният дълг се е увеличил с 15 трлн. долара през първите 3 тримесечия на 2020 г. и сега надхвърля 272 трлн. долара", се посочва в последния доклад Global Debt Monitor на IIF.

Сред развитите държави дългът се повиши до над 432% от БВП през третото тримесечие –увеличение с цели 50% спрямо 2019 г. Почти половината от този ръст на дълга се дължи на САЩ, които приложиха едни от най-големите антикризисни стимулиращи пакети в света за над 3 трлн. долара.

В еврозоната правителствените действия доведоха до увеличаване на държавния дълг с 1,5 трлн. долара за същия период, достигайки 53 трлн. долара. Това все още е под рекорда за региона на единната валута от 55 трлн. долара през второто тримесечие на 2014 г., когато еврозоната се справяше с дълговата криза. Коронакризата върна Европа в капана на дълга

На развиващите се пазари нивата на дълга пък нараснаха до над 248% от БВП, като Ливан, Китай, Малайзия и Турция отбелязаха най-големи ръстове на дълга на нефинансовия сектор.

Пандемията от коронавирус обаче не е единственият фактор, който допринася за огромното ниво на световен дълг. "Темпът на натрупване на световен дълг е безпрецедентен от 2016 г. насам, нараствайки с над 52 трлн. долара", отбелязва Институтът за международни финанси.

"Въпреки че около 15 трлн. долара от този скок е регистриран през 2020 г. на фона на пандемията Covid-19, натрупването на дълг през последните 4 години далеч надхвърля нарастването с 6 трлн. долара през предходните 4 години", допълва IIF.

По-големите нива на дълга излагат правителствата, компаниите и домакинствата на по-висок риск по време на икономически спад, тъй като те са длъжни да обслужват този огромен по размери дълг.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички