Корупцията в Русия - основна причина за спада на българския износ за страната


Корупцията в Русия - основна причина за спада на българския износ за страната
Снимка: Getty Images

3335

Българският износ за Русия значително намалява в последните години. През 2016 г. например експортът ни за Руската федерация се е свил на 50% спрямо 2012 и 2013 г. А докато през 2001 г. руският пазар е бил на 13-то място в класацията по обем на износ от България, през 2016 е вече 19-ти. Това сочи статистика за периода 2001 – 2016 година, представена от Българската стопанска камара (БСК).

От Камарата изрично подчертават, че спадът в износа за Русия в последните 3-4 години се дължи на икономически причини и проблеми в руската икономика, а не е факт заради санкциите, които ЕС наложи на Русия за събитията в Украйна.

За Русия българските компании също не са съществен доставчик – България е на 50-то място в списъка с вносители на руския пазар през 2016 година, но е била на 39-то през 2001 година.

БСК посочва 9 причини за това българските компании да не могат да са по-важен фактор на руския пазар. На първо място са условията на достъп, като БСК казва, че "пазарните инструменти, където съществуват, са подчинени на непознати за нас причинно-следствени връзки". Освен това, наложилите се на руския пазар български фирми пазят своите територии и "използват специфичните за Русия механизми, за да не допускат нови конкуренти". "Сравнително лесно е да се мотивират местни контролни органи да пречат на едни и да помагат на други", заключва БСК.

Извън причините, които камарата намира в Русия, е посочено и, че българските предприемачи не се съобразяват с промяната в условията и предпочитанията на руските клиенти. "Вече не можем да продаваме нискокачествените си продукти в Съветския Съюз, както едно време", казват от БСК. И добавят - "няма формулирани търговско-икономически интереси и политики, които да подпомагат износа ни. На практика – следва се зададен от Русия дневен ред".

Друг сериозен проблем е липсата на признание и уеднаквяване на стандарти в различните области на търговия. Много често се променят и митническите процедури при внос в Русия, включително на едни и същи пунктове

Какво внасяме в Русия

Като цяло, България изнася за Русия все повече стоки с висока добавена стойност, а не суровини. От друга страна, Русия на първо място внася енергоносители т.е. суровини. Към 2016 година фармацевтичните продукти заемат най-голям дял в износа ни за Русия – 28,8%, след като през 2001 година процентът е бил едва 19,3 на сто. Това означава, че България е на 17-то място като вносител на фармацевтични продукти в Русия. На второ място стои износът на машини и апарати – 23,4% дял, при 21% през 2001 година, т.е. незначителна промяна. Далеч назад, на трето място, е износът на електроника и електротехника – 6,3% дял през миналата година при точно 6% дял през 2001 година. Голям е шокът при парфюмерийните продукти и козметиката – делът им в износа ни за Русия е бил 17% през 2001 година, а през 2016 година вече е 3%.

Големият проблем се оказва износът на консервирани плодове и зеленчуци, както и на напитки. През годините, спадът на износа на български консерви варира между 20 и 30%, но на напитки е още по-огромен – например 30-40 пъти на вино. Като една от основните причини се сочат руските контрасанкции срещу ограниченията от ЕС.

Повече за влиянието на санкциите срещу Русия прочетете ТУК.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички