Космическа компания на милиардера Ричард Брансън изпадна в колапс, съкращава 85% от служителите


Космическа компания на милиардера Ричард Брансън изпадна в колапс, съкращава 85% от служителите
Снимка: Getty Images

2941

Virgin Orbit, компанията на британския милиардер Ричард Брансън за изстрелване на сателити, обяви, че ще съкрати 85% от служителите си, след като не е успяла да осигури нови инвестиции.

Компанията също така ще прекрати дейността си в близко бъдеще, според публикации в медиите. Новината идва седмици след като компанията спря операциите си в опит да уреди финансите си.

По-рано през тази година, ракета на Virgin Orbit не успя да изпълни първото изстрелване на сателит от британска земя. Акциите на компанията се сринаха с над 44% по време в четвъртък.

В документацията подадена пред регулаторите в САЩ, Virgin Orbit посочва, че взима решението „за да се намалят разходите на фона на неспособността на компанията да осигури значимо финансиране”, предава BBC.

Китай изстреля първи екипаж до космическата си станция

Съкращенията ще засегнат приблизително 675 души, които са заети „във всички сфери на компанията”.

Компанията посочва още, че инвестиционното звено на Ричард Брансън Virgin Investment е инжектирало 10.9 млн. долара във Virgin Orbit „за финансиране на обезщетения при уволнение и други разходи, свързани с намаляването на работната сила”.

Virgin Orbit очакват плащанията към съкратените служители и другите разходи да достигнат общо 15 млн. долара.

Ричард Брансън и урокът за милион долара

Новината идва след публикации в медиите, че шефът на компанията е казал на служителите, че дейността се спира до второ нареждане.

„Нямаме избор освен да осъществим незабавни, драматични и изключително болезнени промени.”, посочва изпълнителният директор на Virgin Orbit Дан Харт по време на среща със служителите, според публикация на CNBC.

Virgin Orbit, която бе основана през 2017 година, не е обявявала печалба като публична компания.

Дружеството разработва ракети, предназначени за изстрелването на малки сателити в орбита и е част от бизнес империята на милиардера Ричард Брансън, която включва още авиокомпанията Virgin Atlantic и компанията за космически туризъм Virgin Galactic.

През януари, Virgin Orbit опита да реализира първото изстрелване на сателит от територията на Великобритания, но начинанието се провали.

Странните хранителни навици на 6 известни милиардери

Ракетата на компанията LauncherOne достигна космоса, но не успя да достигне целевата орбита. Мисията бе посочвана като ключова за постиженията на Великобритания в изследването на космоса. Надеждите бяха, че мисията ще представлява основна стъпка към превръщането на компанията в глобален играч.

По-рано този месец Virgin Orbit заяви, че „инициира оперативна пауза в цялата компания“ и „очаква да предостави актуална информация за продължаващите операции през следващите седмици“.

Какво е общото да си родител и да започнеш бизнес?

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички