Кристалина Георгиева може да застане начело на МВФ


Кристалина Георгиева може да застане начело на МВФ
Снимка:

3334

Кристалина Георгиева е един от кандидатите за наследник на Кристин Лагард начело на Международния валутен фонд.

Георгиева, която в момента е изпълнителен директор на Световната банка, има сериозни шансове да оглави международната финансова институция, според източници от МВФ, цитирани от Reuters.

Тя е сред фаворитите да заемат мястото на французойката Кристин Лагард, която ще стане новият ръководител на Европейската централна банка, като се очаква се да встъпи в длъжност на 1 ноември. Лагард, която е бивш френски министър на икономиката и финансите, вече обяви напускането на МВФ, като оставката ѝ влиза в сила на 12 септември.

Така французойката ускори избора за следващия ръководител на финансовата институция, който вероятно също ще бъде европеец. По традиция МВФ е ръководен от европеец, а Световната банка – от американец. Начело на втората съвсем скоро ще застане бившият зам.-финансов министър на САЩ - Дейвид Малпас, одобрен за поста лично от американския президент Доналд Тръмп.

Кристалина Георгиева беше обсъждана като потенциален кандидат за председател на Европейската комисия на срещата на върха на ЕС, където се определиха новите ръководители на най-важните европейски институции, но номинацията ѝ не събра достатъчна подкрепа.

Името ѝ е било предложено за председател на Европейския съвет, както и за върховен представител по външната политика и политика за сигуност на ЕС, но и тази възможност не се реализира. Борисов е отказал номинацията, а самата Георгиева също не е искала да отговаря за външната политика на ЕС. Това на практика е провалило пакетната сделката за нов шеф на ЕК и останалите европейски институции.

Георгиева има сериозен международен опит, като дълги години работи в структурите на Световната банка и беше еврокомисар по хуманитарните въпроси и вицепрезидент на ЕК в периода 2010-2016 г.

Фаворит за нов управляващ директор на МВФ е настоящият гуверньор на Английската централна банка Марк Карни. Тази седмица на срещата на Г-7 канадецът с британски паспорт ще се срещне с министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин, който има силно влияние върху ръководството на МВФ.

Сред останалите обсъждани имена са управителят на Финландската централна банка Оли Рен, бившият председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум, както и членът на управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички