Кристин Лагард: Инфлационният натиск остава силен, лихвите ще растат още


Кристин Лагард: Инфлационният натиск остава силен, лихвите ще растат още
Снимка: Getty Images

2937

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че инфлационният натиск остава силен и лихвите по заемите ще бъдат повишени още, предава Bloomberg.

В момент, когато пълните последици от действията на ЕЦБ досега още не са изцяло усетени, Лагард повтори, че няма ясни данни, че основната инфлация е достигнала връхна точка. „Инфлацията при храните остава висока“, заяви тя пред евродепутатите в Брюксел.

„Ценовият натиск остава силен. Бъдещите ни решения ще гарантират, че лихвите ще бъдат вдигнати до нива, които са достатъчно ограничителни, за да се постигне навременно връщане на инфлацията до средносрочната ни цел от 2% и да бъде задържана на тези нива, колкото е необходимо“, заяви Лагард.

Представители на ЕЦБ подчертават, че макар историческата поредица от повишения на лихвите да наближава края си, тя още не е приключила. Макар че индексът на основната инфлация, която те наблюдават внимателно, се успокоява за втори месец през май, се очаква ново повишаване на лихвите на 15 юни. Това е в унисон с мнението на повечето инвеститори и икономисти.

Управителят на Ирландската централна банка Гейбриъл Махлуф заяви, че ЕЦБ вероятно ще повиши лихвата на заседанията си през юни и юли, с което депозитната лихва ще достигне 3,75% спрямо сегашните 3,25%. Игнацио Виско, не така агресивно настроеният ръководител на Италианската централна банка, заяви през уикенда, че „би настоявал за по-постепенен подход“ към повишаването на лихвите, което вече достигна 375 б.п. от миналия юли.

„Финансовата стабилност в еврозоната се оказва устойчива до момента, но продължаваме да преценяваме възможни рискове, като вземаме предвид широка гама от индикатори. Не виждаме размяна между финансовата стабилност и ценовата стабилност в еврозоната“, заяви Лагард.

Инфлацията в 20-те страни от еврозоната се забави до 6,1% през май спрямо 7% през април, а основните цени, изключващи волатилните цени на храните и на горивото, внимателно следени от ЕЦБ, нараснаха само с 5,3% спрямо 5,6% предходния месец.

Това засили дебата за необходимостта от нови повишения на лихвите от ЕЦБ отвъд очакваното увеличение на следващото заседание на 15 юни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕЦБ предупреди: Водещите банки в еврозоната са застрашени

ЕЦБ: Неясни са перспективите за финансова стабилност в еврозоната. Защо?

ЕЦБ затяга контрола върху банките

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички