Криза за шофьори и доставчици се задава и в Германия


Криза за шофьори и доставчици се задава и в Германия
Снимка: iStock

3092

Германия се изправя пред проблемите, които изпитва Обединеното кралство в момента - километрични опашки пред бензиностанциите, и недостиг на храна и стоки, поради липса на персонал в различни области, най-вече шофьори на ТИР-ове, съобщава вестник Die Welt. Германия търси над 1 милион специалисти

В интервю за изданието председателят на Федералната агенция по труда на Германия Детлеф Шеле заявява, че сега страната се нуждае от „общо около 1,2 милиона работници, от които две трети са специалисти“. „Вече има недостиг на кадри на ниво специалисти в около 70 сфери“, посочва той.

Последните изчисления на Института за германска икономика (IW) показват, че на първо място липсват социални работници и медицински персонал за грижи за възрастни и болни хора, има и недостиг при технически специалисти и шофьори, предаде БГНЕС.

Експертите, обаче, са най-притеснени от липсата на шофьори. По време на пандемията, когато икономиката беше парализирана, нямаше такъв проблем, но сега, с възраждането на икономическите и търговските отношения, хиляди шофьори не достигат.

Сред служителите в този сектор има и друг проблем - само 13,6% от шофьорите на ТИР са на възраст под 35 години.

В края на септември невиждана криза удари Великобритания, когато заради недостиг на бензин опашките пред бензиностанциите бяха километрични. Петролната корпорация Бритиш Петролиум затвори редица бензиностанции поради проблеми с доставката на гориво. От корпорацията обясниха това с недостига на шофьори на камиони, с който напоследък се сблъскаха и множество други компании.

В резултат на кризата горивата поскъпнаха рекордно от 9 години насам. Британският бизнес предупреди за рязко покачване на цените

Недостигът на шофьори за тежкотоварни превози, който предизвика кризата, се дължи както с пандемията, така и с излизането на страната от Европейския съюз. Хиляди професионални шофьори от страни от ЕС напуснаха Обединеното кралство през последните две години, а обучението за нови беше възпрепятствано от пандемията, поради която изпити за шофьорски книжки не се провеждаха дълго време.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички