Кризата с разходите за живот дойде и в Източна Европа


Кризата с разходите за живот дойде и в Източна Европа
Снимка: iStock

9973

В седмиците след началото на войната в Украйна големите западноевропейски икономики започнаха да се свиват. Но на Изток все още беше време на разцвет, благодарение на двуцифрените увеличения на заплатите и щедрите държавни помощи в някои страни. Проблемът с инфлацията в Източна Европа: заплатите се състезават с цените

Ситуацията обаче внезапно се промени.

Рязкото забавяне на продажбите в търговията на дребно и намаляващото доверие на потребителите показват, че кризата с разходите за живот е дошла и в Източна Европа. Упоритата двуцифрена инфлация изяжда доходите на хората, а храните поскъпват с между 15% и 22% в резултат на високите разходи за енергия. Анализаторите очакват все по-малък растеж на икономиката, а рискът от рецесия в цяла Европа изглежда все по-реален, пише Reuters. Светът навлиза в рецесия, за да избегне още по-опасната стагфлация

Домакинствата намаляват разходите си. Поляците си вземат по-кратки ваканции, чехите по-рядко ходят на ресторант и харчат по-малко там, а някои дори търсят втора работа.

В Унгария – където инфлацията на храните достигна 22,1% през юни – хората купуват все по-малко хранителни и потребителски стоки за дълготрайна употреба, тъй като отслабването на форинта повишава цените на вноса. "Влизам в пекарната единия ден и хлябът струваше 550 форинта. Влизам на следващия ден и струва 650. За бога!", възкликва Лайош, 73-годишен мъж, дошъл за покупки на пазара в северния дунавски град Естергом. Предстои скок на цените: Кои стоки ще поскъпнат най-много?

Скокът в цените на храните е изял част от месечната му пенсия и възрастният човек се притеснява, че няма да може да плаща битовите си сметки, които неизбежно ще се повишат, след като властите премахнат тавана на цените. "Мога да се отоплявам на газ, но и на дърва... тъй като имам кахлена печка. Така че с жена ми ще се преместим в една стая, ще затоплим печката, ще облечем топли пуловери и ще гледаме телевизия така", планира Лайош. Въпреки тавана на цените: Инфлацията все повече мъчи Унгария

Напоследък растежът в търговията на дребно в Унгария се забави повече от двойно – от 10,9% през май до 4,5% през юни, като продажбите на мебели и електроуреди се понижиха с 4,3%. Това показва, че силно намалява въздействието на огромните данъчни облекчения и щедрите държавни помощи, отпуснати от правителството на премиера Виктор Орбан преди изборите през април. Нови данъци в Унгария: Орбан спешно се нуждае от пари

Подобна е ситуацията и в съседна Полша, където търговията на дребно също се забавя от 8,2% през май до 3,2% през юни, а в Чехия търговията спада с 6% на годишна база през юни след спад от 6,6% през май. "Домакинствата реагираха на нарастващите разходи за живот по сериозен начин и потреблението на различни неща започна да се забавя", казва Петер Вировач, анализатор в ING в Будапеща. Рекордна инфлация в Полша: Путин ли е виновен?

Търговските банки в Унгария очакват търсенето на заеми да намалее и тегленето на кредити да стане по-трудно до края на годината, по данни на Унгарската централна банка. Унгария рязко вдигна лихвата, за да овладее инфлацията

Затягане на коланите

В резултат на всичко това иĸoнoмичecĸият pacтeж в Централна Eвpoпa ще се забави през следващите месеци и ще намалее още по-рязко догoдинa.

Икономиката на Унгария може да нарасне с близо 5% през 2022 г., но има рискове за намаляване на очаквания растеж за следващата година. Двуцифрената инфланция може да се запази и през 2023 г. заради високите цени на енергията, което неизбежно ще доведе до икономически спад, прогнозират от Citigroup. Водещ банкер: Европа и САЩ ще изпаднат в рецесия

Унгарската централна банка все още предвижда растеж от 2-3% за 2023 г., като новите ѝ прогнози ще излязат през септември. Очаква се полската икономика да нарасне с 3,8% тази година и 3,2% през 2023 г., според прогнозите на правителството.

Чешката централна банка, която първа прекрати своя цикъл на повишаване на лихвите, предвижда рецесия в началото на годината, тъй като очаква икономиката да се свие с 0,4% през четвъртото тримесечие на 2022 г. и с 1% през първото тримесечие на 2022 г. 2023 г.

"Нашият основен сценарий включва лека рецесия – техническа рецесия – имаме две поредни тримесечия с тримесечен спад там... Това би било здравословна рецесия, която позволява и намаляване на инфлацията", казва гуверньорът Алес Михл.

Докато през лятото все още се очаква бум в туризма, поляците са започнали да пестят от пътувания. "Този сезон се характеризира със скъсяването на пътуванията средно с един ден и отлагането на резервацията за последния момент", посочва Наталия Яворска, експерт в туристическия уебсайт Noclegi.pl. Поляците вече пестят и от храна.

Има отчетлив спад в разходите и в ресторантите в Чехия. Според проучване на социологическата агенция STEM през юни 80% от чешките домакинства намаляват или ограничават покупките си поради бързо нарастващите сметки за енергия. Потребителското доверие в Чехия достигна ново дъно през юли, докато това в Унгария се срина до най-ниското си ниво от април 2020 г. по време на първата вълна на пандемията.

43-годишният чешки филмов продуцент Мартин Хуловец не се тревожи за доходите си в момента, но не е оптимист за бъдещето. "Трудните времена все още не са настъпили, за да се справя с тях незабавно... но те ще дойдат", убеден е той.

Хуловец със сигурност ще пести повече енергия. Той няма да купува нови неща за децата си, дрехи или спортно оборудване. Те могат да купят втора употреба на половин цена. И Хуловец по-малко ще пуска парното, щом дойде зимата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Идва голям скок на цените в следващите месеци

Експерт: Докато властите се наумуват, цените ще се налудуват

Европейците вече се страхуват от предстоящата стагфлация

Европейските страни в неравна битка с инфлацията

Предстои ни стагфлация: Защо и кога ще дойде

Полша намалява данъка върху доходите, за да пребори кризата

Полша готви еднократна помощ за отопление за домакинствата

Заводите в Европа рязко вдигат цените

Светът ще плаща живота си на кредит с инфлация

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички