Кризата с водните ресурси сериозно застрашава алкохолната индустрия


Кризата с водните ресурси сериозно застрашава алкохолната индустрия
Снимка: iStock

8347

Най-голямата компания за производство на алкохол в света Diageo е обезпокоена, че климатичните промени ще доведат до дефицит на жизнено важна съставка за производството на алкохолните ѝ напитки – водата.

„Сигурността на водните ресурси представлява най-значителният риск, свързан с климатичните промени, за производителя на джина Tanqueray, бирата Guinness и напитката Baileys Irish Cream“, посочва Майкъл Алекзандър, глобален ръководител за водната, екологичната и земеделската устойчивост в Diageo, с 43 обекта в затруднени откъм водни ресурси зони в света през 2022 г.

„Може да бъдеш най-ефективната пивоварна или дестилерия в света. Но това все пак няма да намали риска ти, ако има суша“, казва Алекзандър в интервю.

Планетата се затопля със супербърз темп, като предизвиква по-интензивни горещи вълни, необичайно дълги сухи периоди и нарушени метеорологични модели. Това принуждава компаниите – от производителя на дънки Levi Strauss & Co. до британската компания за хотелиерство Whitbread, да възприемат стратегии, използващи по-малко вода в индустрии, където употребата е висока.

Diageo предприема подобни стъпки. Тя наблюдава проекти за водна ефективност в Турция и иска да намали употребата на вода до 2030 г. Водата формира над 60% от алкохолните напитки и 90% от бирата. Останалите съставки – грозде и зърно – също зависят от напояване при земеделието, което прави водните доставки абсолютно критични за веригата на доставки на Diageo.

Базираната в Лондон компания се ангажира да възстанови повече вода, отколкото използва, във всички „райони с недостиг на вода“, където работи, до 2026 г. Това са региони, където търсенето на вода е по-голямо от предлагането през някои периоди или слабото качество ограничава употребата ѝ. Сред тези страни е и Турция, където компанията прави анасоновата напитка ракъ, и Мексико, където се произвежда текила.

Компанията е използвала около 17,52 млрд. литра вода за дейността си през 2022 г., сочи ESG индексът ѝ. Diageo се ангажира да подобри с 40% ефективността на използване на водата до 2030 г. спрямо нивата от 2020 г. в зоните на недостиг и с 30% като цяло. „Знаем, че имаме добра стратегия, но също така знаем, че кризата се ускорява“, казва Алекзандър.

През последните 3 до 5 години Diageo е започнала да работи с потребители на вода извън своята верига за доставки, като фермери, компании за комунални услуги, други големи индустрии и правителства, като насърчава закони, насочени към предотвратяване на недостига на вода.

В Турция проектът Sahyar на Diageo подкрепя изграждането на инфраструктура за справяне със сигурността на водата. Дестилаторът там възстановява повече вода, отколкото използва в някои райони, и насърчава капково напояване, което предпазва почвата и увеличава добива.

Капковото напояване стича водата капка по капка, насочвайки я към корена на растението и така намалява изпарението. Досега тази инициатива в Западна Турция е спестила около 93 000 куб. метра вода от миналата година. Тя цели да спести 177 000 куб. м преди края на 2026 г.

Подпомагането на турските фермери с по-ефективна технология за напояване пести вода, но и намалява въглеродния отпечатък. „Те не пускат помпите си така дълго и не отделят толкова много въглерод“, споделя Алекзандър.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Текилата и коктейлът Маргарита са напът да изчезнат. Защо?

Как изменението на климата застрашава българското розово масло?

Постоянните суши принудиха Ирак да използва пустинни кладенци за земеделие

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички