Кунчев: Няма разлика между задължителните и препоръчителните ваксини

Кунчев: Няма разлика между задължителните и препоръчителните ваксини
Източник: БГНЕС

Няма разлика между задължителните и препоръчителните ваксини. Това каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор по време на Форум „Ваксини и здраве“, организиран от местната структура на ПП ГЕРБ, предаде "Фокус".

Според него колкото са важни и ефикасни са едните, толкова са и другите. Разликата е само в това, че държавата следи по-строго за едните и плаща за тях. По думите на Кунчев в България се правят 11 задължителни имунизации, като по Наредбата за заразните болести са посочени 64 заболявания, а реално заразните болести, с които човек се среща, са над 200. Като пример Кунчев посочи Рота вируса, който е един добър пример как една ваксина, която е само препоръчителна, ако родителят иска, може да се направи. След това държавата да я реимбурсира и той да има достъп до нея. „Смятам, че това е пътят, по който трябва да вървим и за доста други нови ваксини. Имам предвид и грипната, и евентуално варицелната“, каза още Кунчев.

Той посочи също, че антиваксиналните движения са по-рискови от ромското общество, което не ваксинира децата си, като ромската общност никога не е била активно негативна. „При тях по-скоро проблемът е свързан с мобилността, липсата на здравни осигуровки или липсата на личен лекар. „Другата група, особено в големите градове, нараства и там борбата е по-трудна, тъй като се сблъскваш с много крайни мнения, нетърпящи никакво обсъждане“, каза още Кунчев.

По думите първата ваксина, която се поставя на новородени се прави на 98% от децата в България, докато с нарастването на възрастта този процент става все по-малък. Сред причините за липса на имунизации са миграцията, липсата на попечителство, смяната или липсата на личен лекар, както и изчакване на интервал между различните ваксини.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.