Къде да вложим парите си в епохата на ниските лихви?


Къде да вложим парите си в епохата на ниските лихви?
Снимка: KBC Group

12310

В продължаващата ситуация на ниски лихви банковите депозити се превръщат във все по-неподходящо място за съхраняване на спестяванията ни. Притиснати от нулевите лихвени проценти, инфлацията и таксите за обслужването им, парите, които държим в банките, вече не носят печалби, а загуби. Ниските лихви ще се задържат неизвестно докога, а спестяванията ще продължават да се топят.

Тогава къде да съхраняваме парите си?

В тази сложна ситуация взаимните фондове изглеждат като все по-добра възможност да опазим събраното и да получим доходност от вложенията ни. Парите ни се влагат в различни видове активи – акции, облигации, валути, суровини, което ограничава риска на инвестицията ни. Средствата се управляват от опитни професионалисти, които ежедневно следят финансовите пазари и преценяват кои са най-подходящите варианти за инвестиции.

Такава възможност предлага иновативният инвестиционен продукт ExpertEase на българския клон на управляващото дружество KBC Asset Managеment. С негова помощ българите ще могат да инвестират в различни активи на световните пазари, а вложеното ще бъде управлявано от финансови специалисти в Брюксел.

Така българите ще могат да си купят същите продукти на KBC, които използва средният белгиец, ирландец или друг европейски клиент на групата, посочи Петър Андронов, кънтри мениджър на KBC Group в България.

Защитени от загуби и достъпни за всички

Не е нужно да сте натрупали големи спестявания, за да се възползвате от тази финансова услуга. Минималната сума за инвестиция е 100 евро, а вложението ви е защитено при спад на финансовите пазари. В случай на рязко поевтиняване на някой актив, финансовите експерти, които управляват средствата, ги превръщат в пари в брой и ги влагат в друг актив, чиято цена се увеличава.

Идеята е инвестициите да са достъпни за всеки клиент, да пасват на склонността му да рискува, но и на загубите, които е склонен да понесе. "С помощта на този прост продукт обикновените клиенти ще могат да инвестират в различни сектори и държави по цял свят. Подхождаме индивидуално, тъй като всеки има различна чувствителност към междинната загуба, която би могъл на понесе на капиталовия пазар", отбелязва главният изпълнителен директор на KBC Asset Managеment Йохан Лема.

Компанията има 15-годишен опит в управлението на колебанията на финансовите пазари и предпазването на инвестициите на вложителите ѝ. "Имаме 400 специалисти, които ежедневно наблюдават и се грижат за инвестиционните портфейли на клиентите ни. Щом забележим, че нещо се случва на пазара, своевременно информираме вложителите и се приспособяваме съобразно обстоятелствата", обяснява Лема.

ВИЖТЕ ВИДЕО ИНТЕРВЮТО с Йохан Лема и Катина Пейчева

Фондовете ExpertEase са много популярни в Европа – клиенти от страните, в които работи KBC Asset Managеment, вече са инвестирали над 9,4 млрд. евро в тях. Дори в икономически турбулентните първи 5 месеца на тази година тези фондове са донесли между 2 и 4% средна доходност на клиентите си. Лема препоръчва на хората постоянно да присъстват на инвестиционния пазар, ако искат да постигнат дългосрочна и умерена доходност.

KBC Asset Managеment е пазарен лидер в Белгия, но услугите му няма да се конкурират, а ще се допълват с тези на другото управляващо дружество на групата у нас – ОББ Асет Мениджмънт. "ОББ Асет Мениджмънт остава концентрирана върху портфолио мениджмънта и ще продължи да управлява местните фондове. KBC Asset Managеment ще се грижи за продажбите на инвестиционни продукти и подпомагането на процесите, свързани с тях", посочва Катина Пейчева, генерален мениджър на клона на KBC Asset Managеment в България и изпълнителен директор на ОББ Асет Мениджмънт.

Стандартният период за инвестиция в ExpertEase е 5-7 години, но тя зависи от индивидуалните цели на вложителя и рисковия му профил. "Стараем се клиентите ни да останат доволни от инвестицията си и да привлечем възможно най-много българи към инвестиционната група на KBC. За да имат успех, вложителите трябва да бъдат инвестирани и дългосрочни", категорична е Пейчева.

Фондовете ExpertEase са на българския пазар от 13 юни, като се предлага през търговската мрежа на ОББ и ДЗИ, а от KBC виждат сериозен потенциал за растеж. "Само 1 от 50 клиенти на ОББ използват инвестиционни фондове. Виждаме голям потенциал за растеж на българския пазар и целим 1 от 6-ма клиенти на банката да използват инвестиционни планове в следващите години", заяви Лема.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички