КЗК не призна директно, че има картел на горивата


КЗК не призна директно, че има картел на горивата
Снимка: БГНЕС

5516

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи мерки срещу картел на шест вериги бензиностанции. Решението идва дни след изборите.

Преди повече от година започна разследването за картел при горивата. В сряда (29.03) от КЗК съобщиха, че е установила "пазарни условия, опосредстващи висока степен на прозрачност на ценовата политика, както и добро познаване на поведението на конкурентите помежду им." Институцията обаче не признава директно, че между бензиностанциите има картел. 

Преписката в КЗК е образувана спрямо "Шел България" ЕАД, "Ромпетрол България" ЕАД, "Еко България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "Петрол" АД, "НИС Петрол" ЕООД, "Лукойл България" ЕООД и сдружение "Българска петролна и газова асоциация", но мерките са задължителни само за "Лукойл България" ЕООД, "Еко България" ЕАД, "Шел България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "НИС Петрол" ЕООД и "Петрол" АД.

Те под формата на вътрешни процедури и в срок до 30 дни трябва да гарантират:

- забрана на контакти и обмен на информация с дружества - конкуренти и техните служители;

- забрана на контакти между служителите на собствените и конкурентните бензиностанции;

- забрана на обсъждане, получаване или предоставяне на търговска информация в рамките на работата в Сдружение "Българска петролна и газова асоциация";

- дисциплинарно наказание - уволнение за служители, които не спазват изискването за конфиденциалност на търговската информация.

Мерките имат за цел да преодолеят "опосредстваната степен на прозрачност на ценовата политика, както и доброто познаване на поведението на конкурентите помежду им".

Според Комисията за защита на конкуренцията независимостта на поведението на предприятията е необходимо да бъде гарантирана в максимална степен, с оглед обективните характеристики на пазара и с оглед обществената значимост на сектора на търговия с горива.

От КЗК посочват, че са извършили проучването чрез поредица от проверки на място, както и са поискали да им бъде предоставена информация от самите фирми. "В този смисъл налагането на следните конкретни задължения е от фундаментално значение, както за установени факти към момента, така и за бъдещото поведение на пазарните участници в сектора, във връзка с което бе образувано производството", посочват от комисията.

Припомняме, че ако картел между бензиностанциите беше категорично установен и потвърден от съда, то нарушителят плаща 10% от оборота си, реализиран на пазара, на който е извършено нарушението и за времето, за което е извършвано нарушението.

Интересен факт е, че от КЗК изрично посочват, че няма участие в картел относно търговията на горива на дребно в България от страна на „Ромпетрол България“ ЕАД и Сдружение „Българска петролна и газова асоциация“ (чл. 15 от ЗЗК).

Ще се промени ли нещо?

Според експерта Калоян Стайков от ИПИ решението на КЗК едва ли ще повлияе върху цените на горивата в България. За миналата седмица средната цена на бензин A-95H беше 2,06 лева на литър, за дизела - 2,05 лева на литър, а за автогаза - 1,02 лева, сочи справка от специализирания сайт fuelno.net. Г-н Стайков добави, че с това решение на пазара не се променя нищо. Докато не се освободи вносът на горива, едва ли може да се очаква промяна, смята той.

"Официално мога да кажа, че КЗК се изложи за трети път при проверката за непазарни практики при горивата, което не говори добре нито за работата на тази институция, нито за отношението на политиците към този въпрос, който от години е източник на социално напрежение. Определението беше първа стъпка, но, за съжаление, тя беше по-скоро обвързана с изборите, каквито бяха и опасенията тогава, отколкото с някаква политическа воля за разрешаване на този проблем. Всичко това поставя под сериозен пазарните практики и в други сектори, като търговия с газ и електроенергия, например", завърши анализът си Калоян Стайков.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички