КЗК разреши на Еврохолд да купи ЧЕЗ България


КЗК разреши на Еврохолд да купи ЧЕЗ България
Снимка: ЧЕЗ

4239

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Еврохолд България АД да придобие контрол върху дъщерните дружества на ЧЕЗ Груп в България. Придобиването ще се осъществи чрез специално създадената Eastern European Electric Company, 100% собственост на Еврохолд. Сделката е за 335 млн. евро. Сделката с ЧЕЗ - трети дубъл

Придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп е част от стратегията на Еврохолд за навлизане на нови регулирани пазари в Югоизточна Европа и за създаване на водеща регионална ютилити компания.

Интеграцията на дружествата на ЧЕЗ Груп в България в структурата на Еврохолд ще бъде подпомогната от енергиен борд от български и международни експерти с повече от 25 години опит в енергетиката и заемали ръководни позиции в големи енергийни предприятия в Източна Европа – Гари Левсли, Дан Каталин Станку и Георги Миков. Сегашният висш мениджмънт на ЧЕЗ България ще запази позициите си, за да се гарантира приемственост в управлението.

"Разглеждаме сделката за ЧЕЗ като стъпка към навлизането ни в енергийния бизнес и възможност за диверсификация на портфолиото ни. Еврохолд има солиден опит на регулирани пазари и в придобиването и интеграцията на нови дружества в различни сектори. През изминалите 20 години сме реализирали около 30 придобивания и сме натрупали значителна експертиза", коментира Васил Стефанов, ръководител "Придобивания и Сливания" в Еврохолд България.

Съдебна сага

Холдингът спечели почти едногодишна съдебна битка с КЗК, след като регулаторът му забрани да придобие електроенергийната група заради застрахователната дейност на Еврохолд.

КЗК видя свързването на застрахователния и електроенергиен бизнес като заплаха за конкуренцията, тъй като щяло да увеличи пазарната мощ на холдинга и да му позволи да злоупотребява с господстващо положение.

Макар двата бизнеса да нямат нищо общо по същество, регулаторът изрази опасения, че застрахователят може да злоупотребява с положението си и да удари конкурентите на ЧЕЗ на свободния пазар на ток.

Еврохолд спечели обжалването пред Административния съд в София-област, който отмени забраната на КЗК и разпореди регулаторът да се произнесе отново. КЗК прие съдебното решение и се отказа да го обжалва, с което на практика потвърди правотата на холдинга.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички