"Овергаз" вдига цената на синьото гориво с 14%


"Овергаз" вдига цената на синьото гориво с 14%
Снимка: Pixabay

2943

С приблизително 14% ще се увеличи цената на природния газ за битовите и индустриалните потребители на "Овергаз".

Това се налага поради промяна в цената на доставчика „Булгаргаз“, която представлява една от четирите компоненти в крайните сметки. Останалите три – цената за пренос по газовата инфраструктура, както и цените за разпределение и снабдяване, остават непроменени, съобщиха от "Овергаз Мрежи" АД.

Така от 1-ви април потребителите на газ ще плащат с една стотинка повече за киловатчас енергия. Синьото гориво за бита ще струва 8,7 стотинки, а за производството - 7,3 стотинки. Предложението ще влезе в сила след решение на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Цената на газа се запазва ниска в сравнение с останалите енергоизточници въпреки покачването. За сравнение за киловатчас електроенергия битовите потребители заплащат 21,4 стотинки, а пропан-бутана им струва 13,4 стотинки.

Над 60 000 са газифицираните от „Овергаз Мрежи“ домакинства. Икономията, която семействата реализират от замяната на електроенергията с по-евтиното синьо гориво, надвишава 1000 лева на година, като тук влизат отоплението, готвенето и топлата вода.

* Крайната цена на природния газ е сума от четири компонента:

• Цена за доставка на природния газ – цената, по която доставчика „Булгаргаз“ продава природния газ на газоразпределителните дружества, т.е. цената на газа като ресурс;

• Цена за пренос на природния газ – покрива разходите за транспорт на природния газ по преносната мрежа на „Булгартрансгаз” ЕАД;

• Цена за разпределение на природен газ – покрива разходите за транспорт на природния газ по изградената газоразпределителна мрежа от лицензираното дружество в съответния регион или град. В разходите по тази дейност се включва и отчитането на природния газ;

• Цена за снабдяване с природен газ – покрива разходите на лицензираното дружество за инкасиране и фактуриране на природния газ.

** През първото тримесечие на 2017-та домакинствата плащаха по 7,6 стотинки за киловатчас, а промишлеността – 6,2 стотинки.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички