500 души на ден се нуждаят от кръвопреливане у нас, дарителите не достигат


500 души на ден се нуждаят от кръвопреливане у нас, дарителите не достигат
Снимка: НЦТХ

2446

Около 500 души дневно се нуждаят от кръвопреливане у нас, a дарителите са близо 3 пъти по-малко, отколкото в Европа. Това каза заместник-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска.

Според нея спадът на нивата за кръводарители през последните 2 години сигнализира за проблем в комуникацията защо е важно да се дарява кръв. Много хора се страхуват да дарят кръв, обясни д-р Тодоровска и допълни, че сме по-склонни да кръводаряваме за близките си.

„Кръводаряването у нас се осъществява в центрове, докато в другите държави в ЕС функционират изнесени мобилни екипи, които взимат кръв по-близо до хората, които са готови да дарят кръв, но не и да загубят много време да отидат до някое стационарно място. Затова искането на БЧК е да се разгледа нормативната уредба в България – Законът за кръвта у нас не противоречи на регламента на ЕС. Важно е също, че може да се дарява не само безвъзмездно, но и възмездно, като, разбира се, трябва да има ясен регламент как да стане това и колко да струва, а не да се отварят вратите за недобри практики“, обясни тя.

Кръводаряването трябва да бъде включено като приоритет в Националната стратегия за здравеопазването, добави д-р Надежда Тодоровска.

Безвъзмездните доброволни кръводарители са много малка част от всички, решили да помогнат на нуждаещите се, а именно доброволното кръводаряване пресича черния пазар на кръвта, обясни тя. Един от начините за подобряване на тенденцията е активната работа с учениците в училище, уточни д-р Тодоровска.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички