Ангелкова: Документите за категоризация ще се подават и онлайн


Ангелкова: Документите за категоризация ще се подават и онлайн
Снимка: Министерство на туризма

2895

Министерството на туризма работи за електронизация на услугите, така че документите за категоризация и прекатегоризация на туристическите обекти да се подават и по електронен път, съобщиха от министерството.

Става дума за основните услуги в Министерството на туризма- категоризация на местата за настаняване и на заведенията за хранене, на СПА, балнео и уелнес центровете и документите за регистрация на туроператорите и туристическите агенти. Това допълнително ще намали административната тежест за бизнеса и гражданите. Създаден бе също Обществен съвет към министъра на туризма и предстои да се обсъдят промени в настоящата наредба за категоризация и прекатегоризация. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова във Велинград на среща с представители на местната власт и туристическия бранш от региона.

Тя подчерта, че наградата за Велинград като СПА столица на Балканите, връчена през 2008 г. от Световната браншова организация на хотелиерите и ресторантьорите IHRA, е много важна за общината и за страната. Министър Ангелкова поздрави присъстващите и за учредяването на Организацията за управление на туристически район „Родопи“, в който влиза и Велинград. Това е първата подобна структура в страната, съгласно изискванията на Закона за туризма и ще даде много нови маркетингови възможности на региона да представи туристическия си потенциал, допълни министър Ангелкова.

Тя припомни, че ведомството вече е създало 8 културно-исторически дестинации и съвместно със земеделското министерство разработи 12 винено-кулинарни дестинации, които в момента се обсъждат на кръгли маси в страната, а област Пазарджик попада в една от тях - „Западна Тракия“. Велинград ще участва активно и в бъдещите 7 балнео- и СПА дестинации, които се подготвят в момента, съобщи министърът.

Община Велинград е много активна по отношение на изложения, на които различните части на страната се промотират с нови визии. Дигиталният маркетинг е важен фокус в нашата политика и това трябва да е следващата стъпка в дейността на организациите за управление на туристическите райони, стана ясно от думите на министър Ангелкова. Специално внимание ще се обърне на общините, които са определени като курортни центрове или национални курорти, за да ползват приоритетно финансиране.

Николина Ангелкова припомни успешното представяне на България на голямото туристическо изложение INTURMARKET в Москва този месец, на което бе отправена покана към български кметове да рекламират по-активно страната ни като туристическа дестинация, предлагаща висококачествени туристически услуги за четири сезона. По време на борсата в руската столица ръководителят на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация Олег Сафонов изтъкна, че България е предпочитана дестинация за руските туристи. За нас Русия е един от 5-те най-важни пазари за входящ туризъм, акцентира министър Ангелкова.

Предстои със ЗИД на Закона за туризма да се въведе доброволен етикет за качество в сектора, каза още тя и посочи, че институцията работи по обществената поръчка за създаване на Единна система за туристическата информация (ЕСТИ), която трябва да свърже в реално време регистрите на хотелите с Министерството на туризма, с МВР, НАП и общините. Вярвам, че до 6 месеца ще покажем демоверсията на системата, коментира министърът.

Министерството на туризма ще подкрепи честванията за 10-ата годишнина от обявяването на Велинград за СПА столица на Балканите на 1 и 2 септември.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички