България е на трето място в ЕС по увеличение на заплатите


България е на трето място в ЕС по увеличение на заплатите
Снимка: Thinkstock

4525

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в Еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат.

Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база с 1,7% след повишение с 1,6% през предходните три месеца, но въпреки това остава далеч от растеж с 2,2% през второто тримесечие (най-солидно повишаване на заплатите от първите три месеца на 2015 година). В рамките на целия ЕС растежът на заплатите в края на миналата година се ускори до 2,4% от 2,1% през периода юли - септември, съобщава националното радио.

В същото време почасовата цена на работната сила (включваща данъци, заплати и други разноски) в еврозоната нарасна през четвъртото тримесечие на 2017-а с 1,5% след повишение с 1,6% през третото тримесечие и растеж от 2,2% през периода април - юни (най-солиден растеж от началото на 2016 година), докато за целия ЕС растежът в края на миналата година се ускори до 2,3% от 2,2% през трите месеца до края на септември, показват данните на Евростат.

Днешните смесени данни за еврозоната сякаш продължават да не оправдават надеждите на ЕЦБ, че намаляващата безработица в региона ще доведе до по-силен растеж на заплащането на труда и до по-солидно крайно потребление, допринасяйки по този начин за увеличаване и на инфлацията в региона на единната валута.

За разлика от ЕС и в частност от еврозоната, аналогичните данни на Евростат за България продължават да показват солиден ръст на заплащането на труда през последното тримесечие на 2017-а година с цели 12,0% на годишна база след повишение с 10,6% през предходните три месеца. По този показател нашата страна заема трето място сред всички 28 страни - членки на ЕС, изпреварена единствено от Румъния (със скок на заплатите с 14,2%) и Унгария (с повишение от 12,5%).

Общата цена на работната сила в нашата страна нарасна през четвъртото тримесечие на предходната година с 12,2% след повишение с 10,7% през третото тримесечие, като по този показател България е изпреварена единствено от Румъния (с повишение с 14,3%).

Най-солиден скок на заплатите в България през трите месеца до края на декември 2017-а година е отчетен в строителството (повишение с 12,5% на годишна база), следвано от сферата на услугите (повишение с 11,8%) и в индустриалния сектор (повишение с 11,3%).

Общата почасова цена на работната сила в нашата страна също регистрира най-солиден скок в строителството (повишение с 11,9% на годишна база), следвано от сектора на услугите (увеличение с 11,8%) и индустрията (повишение с 11,7%).

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички