До 2020 г. разходите за роботи ще нараснат двойно в световен мащаб

До 2020 г. разходите за роботи ще нараснат двойно в световен мащаб
Източник: iStock/Guliver

Световните разходи за роботехника и свързаните с нея услуги и софтуер ще нараснат двукратно до края на десетилетието, според нова прогноза на анализаторската компания IDC.

Докато през 2016 г. за роботи са похарчени 91,5 млрд. долара, то към 2020 г. този пазар ще достигне 188 млрд. долара, прогнозира IDC. В него се включват роботехнически системи, хардуер и софтуер, услуги и вторично оборудване. В изследваната категория попадат и безпилотните летателни апарати, или т.нар. дронове.

Над половината от всички разходи за роботехника през миналата година се падат на предприятията за дискретно производство (31%) и технологичните процеси. Ситуацията няма да се промени съществено в близките години и двата отрасъла ще инвестират почти 110 млн. долара в роботехника през 2020 г.

Най-популярните приложения на роботите в дискретното производство са монтажът, заваряването и боядисването, докато смесването е най-честото им приложение в технологичните процеси.

След производството, най-големи разходи за роботехника през 2016 г. са направил добивната промишленост ($8 млрд.), леката промишленост ($6,5 млрд.) и здравеопазването ($4,5 млрд.). Тези отрасли ще запазят своите позиции до 2020 г., макар че разходите за роботи в леката и добивната промишленост ще забавят темпо.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.