ЕК: Стабилен ръст за българската икономика, несигурност за европейската


ЕК: Стабилен ръст за българската икономика, несигурност за европейската
Снимка: БГНЕС

2722

Икономическият растеж в Европейския съюз и еврозоната ще остане силен, като през 2018 г. той ще бъде 2.1%, а през 2019 г. - 2%. Това сочи лятна прогноза на Европейската комисия, публикувана днес.

Въпреки това, след пет поредни тримесечия на ръст, икономиката забавя леко темпа си и очакванията са понижени с 0.2 процентни пункта спрямо тези от пролетта.

"Европейската икономическа активност остава стабилна с 2.1% прогнозиран ръст на БВП за еврозоната и ЕС. Въпреки това ревизирането надолу спрямо май показва влиянието на неблагоприятни външни фактори, сред които е увеличаващото се търговско напрежение със САЩ. Нарастващите външни рискове са друго напомняне, че е необходимо да се укрепи устойчивостта на отделните ни икономики и на еврозоната като цяло", коментира Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК, отговарящ за еврото и социалния диалог.

Очаква се през втората половина на годината растежът леко да се засили, тъй като условията на пазара на труда се подобряват, дълговете на домакинствата намаляват, потребителското доверие остава високо, а паричната политика е все така благоприятна.

Въпреки че постигнатите напоследък силни икономически резултати се оказаха устойчиви, съществува значителен риск от влошаване на прогнозата, като този риск се засилва от пролетта насам, уточняват от ЕК.

Прогнозата се основава на предположение, че няма да има по-нататъшна ескалация на напрежението в търговията. Ако обаче напрежението се засили, това ще се отрази негативно на търговията и инвестициите и ще доведе до понижаване на благосъстоянието във всички включени в прогнозата държави. Сред останалите рискове например е възможна нестабилност на финансовите пазари, свързана — наред с другото — с геополитически рискове.

България

Европейската комисия затвърждава прогнозата си, че БВП на България ще нарасне с 3,8% през тази и с 3,7% през 2019-а година, а потребителската инфлация ще достигне 2,0% през 2018-а година (спрямо пролетна прогноза за инфлация от 1,8%), преди да се забави до 1,8% през следващата година (без промяна спрямо прогнозата през май).

Инфлация

В резултат на покачването на цените на петрола от пролетта насам инфлацията през тази година се очаква да бъде средно 1.9 % в ЕС и 1.7 % в еврозоната. Това представлява повишение с 0.2 процентни пункта и в двете зони спрямо пролетта. Прогнозата за 2019 г. е повишена с 0.1 процентни пункта за еврозоната — на 1.7 %, но за ЕС остава непроменена — 1.8 %.

Великобритания

По отношение на Великобритания, ЕК очаква икономически растеж от 1,3% през настоящата догодина (под оценка през май за растеж от 1,5%) и повишение на БВП с 1,2% през следващата година (без промяна спрямо май). Комисията обаче допълва, че прогнозата за 2019-а година се основна на чисто техническо допускане за запазване на настоящото статуквото по отношение на търговските отношения между 27-те от ЕС и Обединеното кралство, като това допускане се прави само за целите на прогнозите и няма отношение към хода на преговорите за Брекзит.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички