Конфликтът със съседите струва на Катар 40 млрд. долара


Конфликтът със съседите струва на Катар 40 млрд. долара
Снимка: Getty Images/Guliver

5396

Катар е бил принуден да похарчи почти 40 млрд. долара, за да подкрепя икономиката си през двата месеца на конфликт с четири арабски държави – Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет, съобщава международната рейтингова агенция Moody's.

Доха е „изразходвала 38,5 млрд. долара за подкрепа на икономиката на страната през първите 2 месеца откакто в началото на юни „арабският квартет” скъса дипломатическите си отношения с Катар. Сумата е около 23% от БВП на емирството.

В момента Катар се сблъсква със сериозни проблеми във финансово-икономическата и социалната област под формата на ограничения, въведени от арабските държави в туристическия бизнес, търговията и банковата сфера.

В резултат на конфликта само през юни и юли от банки в емирството в чужбина са изнесени около 30 млрд. долара. В страната практически не са постъпвали средства от съседни държави в Персийския залив, които подкрепят санкциите срещу Доха.

Същевременно, в условията на продължаващ конфликт Катар ще успее до края на годината самостоятелно да покрива вътрешните си разходи без да заема средства от международния финансов пазар.

Кризата в отношенията на Катар с арабските държави продължава от началото на лятото. На 5 юни редица държави обявиха, че скъсват дипломатическите отношения с емирството, което обвиняват в подкрепа на тероризма.

Те държави затвориха границите си с Катар, което е равносилно на блокада. До момента двете страни не са постигнали взаимноизгодно решение.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички