Конфликтът със съседите струва на Катар 40 млрд. долара

Конфликтът със съседите струва на Катар 40 млрд. долара
Източник: Getty Images/Guliver

Катар е бил принуден да похарчи почти 40 млрд. долара, за да подкрепя икономиката си през двата месеца на конфликт с четири арабски държави – Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет, съобщава международната рейтингова агенция Moody's.

Доха е „изразходвала 38,5 млрд. долара за подкрепа на икономиката на страната през първите 2 месеца откакто в началото на юни „арабският квартет” скъса дипломатическите си отношения с Катар. Сумата е около 23% от БВП на емирството.

В момента Катар се сблъсква със сериозни проблеми във финансово-икономическата и социалната област под формата на ограничения, въведени от арабските държави в туристическия бизнес, търговията и банковата сфера.

В резултат на конфликта само през юни и юли от банки в емирството в чужбина са изнесени около 30 млрд. долара. В страната практически не са постъпвали средства от съседни държави в Персийския залив, които подкрепят санкциите срещу Доха.

Същевременно, в условията на продължаващ конфликт Катар ще успее до края на годината самостоятелно да покрива вътрешните си разходи без да заема средства от международния финансов пазар.

Кризата в отношенията на Катар с арабските държави продължава от началото на лятото. На 5 юни редица държави обявиха, че скъсват дипломатическите отношения с емирството, което обвиняват в подкрепа на тероризма.

Те държави затвориха границите си с Катар, което е равносилно на блокада. До момента двете страни не са постигнали взаимноизгодно решение.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.