Малки и средни фирми могат да получат по 50 000 лева за излизане на борсата


Малки и средни фирми могат да получат по 50 000 лева за излизане на борсата
Снимка: БГНЕС

2116

От днес, 15 октомври, малки и средни предприятия могат да кандидатстват за помощ от 50 000 лева по програма „Ваучерна схема за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на капиталовите пазари”. Средствата се отпускат от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК), предаде БГНЕС.

Кандидатстването става по електронен път като първата стъпка е да обявят обществена поръчка за избор на борсов посредник, която обаче е опростена и не е по Закона за обществените поръчки. Посредникът трябва да изработи документите на малките и средни предприятия за кандидатстване в програмата.

„Тя е изключително важна за нас от гледна точна на инвестиционния климат у нас и затова, че България се оказа фактор в привличането на инвестиции през настоящата и предходната година. През 2017 г. в България има над 4 млрд. лева инвестиции от компании, които са с мажоритарно чуждо участие, което спрямо предходната година бележи ръст от 9.55%. Трендовете за привличане на инвестиции и тяхното състояние са изключително позитивни”, заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Той обясни, че очакванията са до края на годината инвестициите в структурата на Брутния вътрешен продукт да имат растеж от 8.9%, а през 2019 г. той ще е 9.5%. Борисов добави още, че икономическият растеж вече се движи от инвестициите, а не толкова от потреблението и износа. Зам.-министърът подчерта, че се очаква ръстът на кредита към бизнеса да бъде 6.3% до края на тази година, през 2019 – 6.9% и 7.4% през 2020 г. Според него това определя икономическото развитие и климат в страната. На този фон обаче търсенето на финансиране от борсата остава непопулярен метод

за финансиране сред фирмите и подчерта, че на година на фондовата борса излизат по 1-2 компании.

„Именно тук е ролята на тази ваучерна схема. Тя е бутикова, но има много важни цели, а именно да използваме капиталовия пазар като източник на финансиране. На второ място да търсим синергия с останалите инструменти на финансовия инженеринг и основната цел на схемата е подкрепа на малките и средни предприятия и достъпа до финансиране”, разясни Борисов.

Той каза, че общият бюджетът, с който стартира програмата е малко над 1.5 млн. лева, с които да бъдат привлечени 15 млн. лв. допълнително.

„След близо 2 години работа дойде моментът да обявим началото на приемането на кандидатурите за получаване на ваучер за излизане на капиталовия пазар. В първата фаза ваучерите са 30 на брой като при успех на програмата може да предостави още през следващата година още 50. Срокът за кандидатстване е 24 месеца. Тук голямата отговорност ще бъде на инвестиционните посредници на компаниите. Въпросът не е само в бройката, а в качеството на компаниите, които в рамките на 9 месеца трябва да съберат 500 000 лева, за да им бъде осребрен ваучера, всеки от които е на стойност 50 000 лева”, разясни депутатът Делян Добрев.

Добрев уточни, че целта на програмата е да съживи капиталовия пазар и да вкара нови играчи на българската фондова борса, и даде за пример САЩ, където 54% от населението участва на капиталовия пазар. Той уточни, че в Европа цифрите са малко-по-малки, но са стотици пъти по-високи отколкото у нас.

„16 000 души са с доходи над 100 000 лева на година. 102 000 души са с доходи над максималния осигурителен праг. А ако включим и групата около и малко над и под този праг тези лица ще станат 200 000. Те оформят т.нар. средна класа, от които само 1000 участват на капиталовия пазар в страната, т.е. потенциалът е голям”, отбеляза Добрев.

Според него тази програма ще даде възможност на тази средна класа да инвестират парите си в капиталовия пазар и да участват в набирането на капитал на някоя компания, с което да я подкрепят и от което да печели както мажоритарът, така и индивидуалните инвеститори.

Главният директор на управляващия орган на ОПИК Християн Султанов обясни, че ваучерите ще обезпечат подготовката за включването в капиталовия пазар. Той заяви, че при успех на ваучерната схема от ОПИК имат готовност да стартират втората фаза, по която ще бъдат отпуснати допълнителни над 2 млн. лв.

Изпълнителният директор на Българската фондова борса Васил Големански изрази надежда, че тази програма ще доведе нови играчи на борсата. По негови изчисления с тези ваучери в икономиката на страната ще влязат европейски средства в размер на минимум 500 000 лева, което е около 10 пъти повече средства.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички