Национално представителни организации искат връщане на Росица Димитрова


Национално представителни организации искат връщане на Росица Димитрова
Снимка: iStock/Guliver

2134

Национално представителните организации на и за хора с увреждания поискаха връщането на зам.-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова и се обявиха срещу Закона за личната помощ. Според тях той е дискриминационен и предоставя услуга само на 77 000 лица с увреждания, а не на всички, предаде БГНЕС.

"Тази пресконференция е, защото вече има разделение между Национално представителните организации на хората с увреждания и родителите на деца с увреждания. Те ни обвиняват, че ние не подкрепяме проектозакона за личната помощ, който стои на масата повече от 8 г. Ние не може да подкрепим законопроект, който е в услуга само на 77 000 лица, а не на всички хора с увреждания", каза зам.-председателят на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания Адриана Стоименова.

Тя изтъкна още, че по разчетите на омбудсмана Мая Манолова, която се зае с разработването на законопроекта са заложени по 2 часа на лице и е дискриминационно само 15 000 лица да имат личен асистент. Стоименова добави, че тяхната цел е още повече лица да имат достъп до такава услуга. Зам.-председателят каза още, че в организацията са постъпили и сигнали за получени пари от външни източници и грантове, които са получили над 1 млн. лева за социални проекти, които в последствие са изхарчени за финансиране на протести.

"Ние искаме Законът за личната помощ да влезе в Закона за социалните услуги, за да може всички хора да получат помощ, а не само за определени. Не смятам, че за всяка услуга трябва да се пише закон. Текстовете в него трябва да бъдат съобразени с конвенцията на ООН за хората с увреждания", добави председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева.

Събева уточни, че близо 650 000 е броят на хората с увреждания в България и, че родителите на деца с увреждания трябва да се подкрепят, а не да враждуват помежду си.

"Противоборствата трябва да спрат, за да може да постигнем успех и да живеем по-добре. В момента имаме шанс да променим бъдещето на болните си деца, с които сме тук, но обещавам, че повече няма да ги водим по пресконференции. Има реален шанс да изпуснем момента заради скандали и настройване на родители един срещу друг. Не трябва да допускаме това да се случи", добави още Събева.

Виолета Антонова от българската Асоциация за нервномускулни заболявания, заяви, че по света хората с такива заболявания живеят до 42-годишна възраст, а у нас те умират преди да навършат година и половина или най-много до 20 години. Според нея това се дължи на липсата на адекватна подкрепа от страна на държавата.

Председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев заяви, че единственото преимущество на подготвяния закон е, че той ще гарантира достъпа до услугата „личен асистент”, а няма да е необходимо да се кандидатства по програми както беше досега. Той отбеляза, че това е и първото правителство, което се е престрашило да сложи пръст в раната и да започне реформа в тази сфера. В тази връзка Долапчиев каза, че хората с увреждания са против натиска, който се упражнява върху тях и на държавно ниво.

"Ние сме против приемането на оставката на зам.-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова. Тя няма никаква вина и беше употребена по изключително популистки начин. Тя стана жертва на медийния интерес. Тя представи много добре страната ни на форума в Ню Йорк и нас не ни интересува колко е платено за самолетния ѝ билет дотам",  коментира Долапчиев.

Председателят на Съюза на слепите заяви, че са изпратили писмо до премиера, вицепремиера и министъра на труда и социалната политика Бисер Петков с искане Димитрова да бъде възстановена на работното й място, защото тя е първият зам.-министър, който реално работи по проблемите на хората с увреждания.

Стана ясно още, че в следващите дни хората с увреждания, които се занимават със спорт ще излязат на протест пред Националния стадион „Васил Левски”. Пред него те ще разпънат палатка и ще са с бели фланелки. По време на протеста ще запознаят хората с проблемите и исканията си

Припомняме, в на 18 юни президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов предизвика скандал, след като изкрещя на протестиращите майки: „И престанете да разхождате тези нещастни деца по улиците. Засрамете се, засрамете се!”. на 20 юни вицепремиерът Валери Симеонов пък заяви, че "на майките не им е работа колко струва билетът на зам.-министърката".

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички