Плажовете в Бяла са с високо микробиологично замърсяване


Плажовете в Бяла са с високо микробиологично замърсяване
Снимка: БГНЕС

4187

Тази година плажовете в Бяла са с високо микробиологично замърсяване. Това каза д-р Дочка Михайлова, директор на Регионалната здравна инспекция – Варна по време на среща на Областния координационен център по туризъм във Варна с участието на вицепремиера Валери Симеонов.

Тази тенденция се наблюдава и на трите плажа в Бяла. „Не се налага затваряне на плажовете. Досега те бяха чисти, но вече не е така“, подчерта д-р Михайлова. Подготвено е писмо до кмета на Община Бяла, защото ако темповете на замърсяване се запазят, е възможно да се стигне и до затваряне на плажове. До този момент източникът на замърсяването не е установен.

РЗИ съвместно с Министерството на туризма е извършила текуща проверка на всички плажове и готовността им за посрещане на туристи, като компетенциите на здравната инспекция са по отношение на пунктовете – лекарски, долекарски, санитарен транспорт. Здравната инспекция контролира и чистотата на морската вода в зоните за къпане, като има правомощията да затвори съответния плаж, ако той не отговаря на изискванията, съобщава "Фокус".

Д-р Михайлова отбеляза, че тази година всички периодични изследвания на Офицерски плаж са нормални. „По-високи са стойностите на микробиологичните замърсители, но са в границите на нормата и не се изискват мерки за затваряне на плажа, както беше миналата година“, каза д-р Михайлова.

На Офицерския плаж тази година е установено ново заведение, за което са информирани компетентните органи. След извършени проверки е установено, че заведението отговаря на всички санитарни изисквания и не замърсява плажа. ПСпоред д-р Михайлова, замърсяването тази година се придвижва от Офицерския плаж към Южния и Аспаруховия плаж. Според последните резултати Офицерският плаж е с по-ниски показатели на микробиологични замърсители, отколкото плажовете в Бяла.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички