Предложение: Кръводаряването да се стимулира с опрощаване на осигуровки


Предложение: Кръводаряването да се стимулира с опрощаване на осигуровки
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3289

Проблемът с постоянно намаляващия брой на доброволните кръводарители у нас може да бъде решен със стимулиране под формата на неплащане на няколко месечни здравноосигурителни вноски. Предложението е на варненската структура на БЧК и беше обсъдено на кръгла маса по проблемите на кръводаряването.

Предложението е на кръводарителите да се спестяват 6 месечни здравни осигуровки. При средна заплата от 1000 лева за половин година ще бъдат спестени близо 500 лева – 200 за работника и 300 за работодателя, посочи д-р Петър Радушев, зам.-председател на Областния Съвет на БЧК във Варна, предаде "Дарик".

Той уточни, че предложението за този вид стимулиране на дарителите на кръв е направено още през 2002 година, но без резултат. Изчисленията на БЧК показват, че сумите, с които би била ощетена Здравната каса, са „пренебрежимо малки”.

Броят на кръводарителите у нас постоянно намалява, кръвта е недостатъчна и с нея масово се търгува, бе отчетено на дискусията. Цената на банка кръв у нас варира между 60 и 500 лева, като най-скъпо се търгува в София. Във Варна една кръвна банка се осигурява срещу суми между 80 и 120 лева, отбеляза д-р Радушев.

В Кодекса на труда да се осигури възможност при подписване на колективните договори да се предвидят повече от два дни платен отпуск за даряващите кръв доброволно, предложи Веселина Божилова, председател на Териториалния съвет на синдикатите в здравеопазване към КНСБ. Предложено бе още Медико-диагностичните лаборатории във Варна да осигуряват безплатна изследване на кръв за всеки доброволен дарител.

От БЧК се обърнаха с призив към неправителствените организации във Варна да напомнят всеки месец на своите членове за ползите от кръводаряването. В популяризиране на безвредността и ползите на този хуманен акт може да се включи някой известен наш музикален изпълнител, смята Мирчо Христов, изпълнителен директор на сдружението „Варна - Европейска младежка столица”.

При нужда от кръводарители 170 000 годишно, броят им у нас за миналата година е бил под 150 000. Само около 20 на сто са действително доброволци и даряват без конкретен повод или срещу заплащане.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички