Симеонов разкритикува работата на прокуратурата за АЕЦ "Белене"


Симеонов разкритикува работата на прокуратурата за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

2339

Не одобрявам работата на прокуратурата за АЕЦ „Белене“, това са изстрели извън мишената. Това каза пред журналисти Валери Симеонов, председател на Временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ "Белене" след заседанието ѝ, предаде „Фокус“.

Попитан дали Комисията ще работи съвместно с прокуратурата, Валери Симеонов обясни, че тя не им е подчинена. „Прокуратурата си има свой план за действие, своя програма. Как да работим с нея?“, коментира той. Симеонов подчерта, че целта на Временната анкетна комисия за АЕЦ „Белене“ е да изясни обстоятелствата около проекта за атомната централа и че с разследване се занимават други органи.

Във връзка с това, че първото заседание на Комисията се проведе при закрити врата Симеонов коментира следното: "Нямаме желание да се пречи на работата с непрекъснати камери, микрофони и въпроси и т.н. Когато е отворено за представители на пресата, за съжаление няма как да го затворим, и за НПО-та и прочее. Не може да се върши делова работа, когато има непрекъснати обаждания, подвиквания, въпроси и отклоняване на темата". Той уточни, че няма нищо секретно и че протоколите от заседанията са открити. Симеонов обясни, че решението за закриване на заседанието на комисията е било колективно.

Симеонов допълни, че Комисията ще работи по задачите, които ѝ е заложило Народното събрание. „Поискали сме четири пакета документи: първият междинен доклад под председателството на Червенкондев", каза той и добави, че са поискани и докладите на Агенцията за държавна и финансова инспекция и споразуменията, които са от 2004 до 2010 г., подписвани между българската и руската страна. „Много сме притеснени да говорим за срокове. Като гледаме обема на информация, като гледаме, че сме в изборен период, като гледаме какви празници се задават за декември, малко трудно ще влезем в трите месеца“, коментира Валери Симеонов.

Следващото заседание на комисията ще е на 16 ноември, тъй като е взето решение покрай изборите и балотажите да няма заседания.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички