Стресът влияе негативно не само на настроението, но и на мозъка ви


Стресът влияе негативно не само на настроението, но и на мозъка ви
Снимка: iStock/Guliver

8332

Стресът има множество негативни ефекти върху тялото и ума на човек. Добре е да се научите да се справяте с тази емоция, независимо дали тя е предизвикана от външни или вътрешни (душевни) фактори. Това ще ви помогне да избегнете здравословни проблеми, които често се появяват вследствие на подлагане на голямо напрежение, пише Lifehack.

Промяна в структурата на мозъка ви

Стресът може и да ви е полезен в определени ситуации (например, ако сте спортист), когато приливът на адреналин ви е необходим. Въпреки това позитивите му са далеч по-малко от негативите, които могат да доведат до трансформации в мозъка ви.

Хипоталамусът е важна част от човешкия мозък. По време на стресова ситуация той сигннализира на хипофизата, която от своя страна освобождава в кръвта адренокортикотропен. Този процес води до появата на хормона на стреса (кортизол). Той поставя тялото в състояние на очакване – готово за отбрана, но ако това продължи прекалено дълго, мозъкът се натоварва и това оказва влияние върху целия ви организъм.

Кортизолът е отговорен за енергийните доставки на въглехидратите, мазнините и захарите в човешкото тяло, тъй като в състояние на психическо натоварване телата ни се нуждаят от много повече енергия. Прооблемът в случая е, че в един момента мускулите ви започват да привикват с това положение, спират да реагират на физиологичните промени и това отслабва цялата ви имунната система.

Смаляване на мозъка

Продължителното излагане на напрежение и високите нива на кортизол понижават ефективността на нервните сигнали отговорни за обучението и паметта, защото цялата мозъчна дейност се фокусира върху контролирането на стреса. А кортизолът, от своя страна, буквално прави мозъка по-малък. Наличието на завишени нива на хормона на стреса води до свиването и изчезването на синаптични връзки, които отговарят за взимане на решения, социално поведение, даване на оценка и др. Много често подобни състояния водят до появата на депресия.

Как да се преборим със стреса?

Физическата активност и медитацията са най-добрият лек за справяне както с напрежението, така и с депресията. Осъзнатата медитация (т.е. съзнателното оставане в настоящия момент) е изключително полезна. Основното, което се постига чрез нея е, че фокусирате вниманието си върху всичко, което ви заобикаля тук и сега, и използвате сетивата си, за да почувствате случващото се в конкретния момент. Подобни методи държат мозъка ви концентриран върху настоящето и не му позволяват да мисли нито за минали събития (които не можете да промените), нито за бъдещи (които не са се случили и е твърде рано да се притеснявате за тях).

Спортът също е доказан лек срещу психически натоварвания и това си има съвсем логично физиологично обяснение. Физическата дейност стимулира отделянето на хормона на щастието ендорфин в човешкото тяло. Ето защо най-доброто, което може да направите за себе си, ако сте подложени на голямо напрежение, е просто да започнете да бягате в парка. Много скоро ще дойдат и положителните резултати.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички